maanantai 30. syyskuuta 2013

Waihdevuodet IKIVIILEE TYYNY


                         Ihan maagista helpotusta 





Tuo tuossa on Chillowpillow, jonka riemukseni sain lahjaksi jokunen viikko sitten. Se on ihka oikea vilvoituskeksintö, jollaisia en aiemmin tiennyt olevan olemassakaan. Tyyny tuntuu viileältä pään alla; ei liian kylmältä, vaan sopivalta. Tosin meikäläisen pää hohkaa välillä niin kuumana, että jopa Chillow antaisi periksi jos lepuuttaisin siinä pollaani koko yön. Mutta hyvin se toimii, kun pistän sen pääni alle vasta kun kuuma aalto herättää - tai tarkemmin kuvailtuna kierähdän sen päälle. Saan nimittäin nukkua ylellisesti yksin parisängyssä, ja huikean suunnittelutyöni tuloksena petissä on nykyään normipuoli ja chillipuoli. Kylkeä kääntämällä lämpimästä viileään, hups vain - saisikohan tälle patentin...?

Se on kanssa tyynyssä hienoa, että se ei toimi kemikaaleilla tai sähköllä tai vieteristä vetämällä, vaan se "ladattiin" käyttöön siten, että se täytettiin vedellä ja paineltiin ilmat pois niin että sisään syntyi tyhjiö. Ja sen pitäisi toimia nyt sitten täältä ikuisuuteen. Pienet aivoni ei kyllä mitenkään pysty tajuamaan, että miten ja miksi joku pelkkä tyhjiö voi pysyä kylmänä lämpimässä? Lienee paranormaali ilmiö tai vähintäänkin taikuutta, mutta ihan sama kun kerta toimii ;)

Tässä linkki, jossa toiminta selitetään, josko joku muu ymmärtäisi:
http://labtex.fi/labtex-verkkokauppa/chillow-pillow/chillow-pillow-viilea-terapiatyyny

Olispa muuten mukavaa jos gynikset ja muut lääkärit osaisi neuvoa, että tämmöistäkin helpotusta on saatavissa, eivätkä vaan aina tuputtaisi niitä pillereitään. Hmph.






torstai 26. syyskuuta 2013

5:2 sopii tai sitten ei




                            Kohtuuttomuus kaikessa!



Steitmentti

Ei ole olemassa vain yhtä hyvää tapaa pitää huolta terveydestään ja laihtua, ei ole. Mikä johtunee siitä, että emme ole kaikki samanlaisia. Ilman muuta on fiksua syödä aina suht' terveellisesti ja harrastaa säännöllisesti liikuntaa. Karppaaminen on varmasti erinomaisen tepsivä tekniikka. Ja totta hemmetissä sokerin pois jättäminen on superhyvä systeemi. Kaikkihan nuo on toimivia ja terveellisiä keinoja, siispä pienet niille!

Tasainen, johdonmukainen ja  jokapäiväinen ei kuitenkaan vaan sovi meikäläiselle. En tunne kultaista keskitietä, en oikeastaan missään asiassa, vaan se on joko-tai. Kohtuuttomuus kaikessa. 5:2 on kuin allekirjoittaneelle räätälöity, siinä kun saa joko-tai-kiksejä kahteen suuntaan; kun pystyy paastopäivinä pitäytymään kurissa ja kieltäytymään houkutuksista, niin on joka kerta ihan voittajafiilis  - ja sitten, voi sitä orgastista riemua, kun saa seuraavana päivänä vetää lasagnea ja patonkia ja omenapiirasta vaniljakastikkeella! Ja kaiken päälle vielä joka päivä hyvä omatunto, ah miten henkisesti herkullista.

Älkää siis mulle alkako, edes hyvää hyvyyttänne ;)



Korjaus

Olen nolosti hehkuttanut moneen otteeseen, että Valion sokerittomista marjakeitoista tulee vain 2 kaloria per lasillinen. Väärin! Niistä tuleekin 20 kaloria/lasi. Kiitos systerille kun huomasit.


Vinkki 1

Kun paastopäivinä syö vain kevyesti, niin kandee ottaa muutenkin iisisti. Olkoonkin, että elämässä riittää huolia ja murheita, vaan niinhän aina. Oma light-päiväni sisältää Iijoki-sarjan sijasta chick-littiä (Sophie Kinsellan kirjat naurattaa ääneen, varinkin alkuperäiskielellä), Ajankohtaisen kakkosen sijasta nyrjähtäneitä komedioita tai stand uppia (Youtubesta löytyy) ja yksitoikkoisen imuroinnin sijasta vaikka astiakaapin sisällön uudelleenjärjestämistä luovasti vastoin järkeä ja käytännöllisyyttä (sen modifioimisesta saa sitten uuden projektin seuraavaksi kerraksi). Myös ääliötanssiminen ison peilin edessä huvittaa kohtuuttoman paljon ainakin itseä (perheen teinejä se ahdistaa, mutta kaikkihan niitä ahdistaa). Summa summarum: elämää ei pidä ottaa vakavasti, ei varsinkaan paastopäivinä!


Vinkki 2

Ehkä kaikki jo tekeekin näin, mutta jos ei, niin nyt kannattaa aloittaa pitämään kirjaa paastopäivän syömisistään. Ei pieniin lappusiin, jotka heittää illalla roskiin, vaan esimerkiksi kauniiseen muistikirjaan, joka on tätä projektia varten hankittu. Sekin motivoi. (Ei pidä aliarvioida psykologisia tekijöitä.)

Itse teen niin, että täytän jokaisesta päivästä yhden aa-nelosen. Sivun alkuun riipustan isoilla kirjaimilla päivämäärän ja jonkin iloisen kuvan (loikkaava kissa, naurava aurinko) tai huudahduksen tyyliin "Jeiii, taas mennään!" Itsepsyykkaamista, kyllä kyllä! Suurin hyötyhän kirjanpidosta on se, että ei tarvitse aina erikseen etsiä kalomääriä (saatika arvioida lonkalta) kun ne löytyy jo valmiina. Aterian kokoamisesta tulee iisipiisiä.



Kuvassa meidän kohtuuttoman rela Onni

maanantai 16. syyskuuta 2013

5:2 Omia porkkanapihvejä parsakaalilla


- Onks porkkanoita, kysy pupu.


(Ääh, vanha vitsi, kaikkihan tuon muistaa.)* Siis asiaan: vaikka olen suuri kasvisruuan ystävä (alan varmasti vegetaristiksi sitten kun jälkimmäinenkin poikanen lentää pesästä), niin en osaa tehdä paljon mitään muuta kuin erilaisia paistoksia ja patoja ja salaatteja. Nyt kun 5:2 on iso osa elämää, niin olisi kiva osata muutakin. Netti tietysti pursuaa rsepetejä, mutta se on ihan tsägää jos sieltä löytyy sellaista josta oikeasti tykkää. Tänään kokeilin porkkana-kesäkurpitsa-feta-pihvejä, mutta märältä sahanpurulta maistuivat - ja otin kuvia ja kaikki, kun ajattelin laittaa tähän reseptin muita varten. Höh. Eiku taidanpa kuitenkin laittaa, suutuntuma oli kuitenkin ihan onnistunut, ja kyllä makukin paranisi jos niihin laittaisi enempi mausteita ja fetaa ja paistaisi kypsiksi ja rapeiksi asti ;)

Eli ihmiset hyvät, tänne saapi laittaa ihania kasvis- ja juurespihvien reseptejä, kiitos!

Ja hei paastopäivän mittaan kun olisi hyvä hörppiä paljon nesteitä, niin veden, kahvin ja teen lisäksi tykkään itse ryystää ainakin pullollisen vissyä, se kun täyttää vatsaa ja maistuu raikkaalta.
VINKKI! Ei kannata raahata sitä kaupasta, kun voi tehdä itse tämmöisellä porevekottimella:




* Edit 17.9. Pupuvitsi tuolla alhaalla kommenteissa Sannan pyynnöstä ;D



Mallipäivä 6:n ateriat   491 kaloria


Aamiainen 192 kcal



Ruispuuro 150 kcal
Raparperi-herukka-keitto 2 dl 2 kcal

päivän kahvimaidot 1 dl 40





Päivän mittaan juomia ainakin litra-kaksi...


Päivällinen 299 kcal




Keitettyä parsakaalia 100g 35
Kurkkua 50g 5 kcal
2 (itsetehtyä) porkkanapihviä 153 kcal
- resepti alla






2 omenaa Puttosen puusta 140g 56 kcal
(ex-anopin naapuri)








Itsepoimittuja mansikoita pakkasesta 100g 50 kcal









PORKKANA-KESÄKURPITSA-FETA-PIHVIT 4 ANNOSTA (a 153 kcal)



200g porkkanaa ja 100g kesäkurpitsaa
isona raasteena   84 kcal








2 lattialta kaavittua kananmunaa  120 kcal
(saa toki laittaa suoraan paketistakin)







0,5 dl kevytmaitoa 20 kcal










Fetaa 30g 75 kcal
(ei ollut enempää, 100g olis parempi)








1 dl vehnäjauhoja (65g)  223 kcal









2 tl öljyä 90 kcal







Suolaa, mustapippurirouhetta, paprikajauhetta, muskottipähkinää... tuore minttu olisi tehnyt terää, mutta sitä ei ollut. Suosittelen laittamaan mausteita reilulla kädellä.

Kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään ja annetaan muhia 10 minuuttia. Paistetaan pannulla (lettupannulla ne pysyy kasassa) pienellä lämmöllä rapeiksi asti. Itse tein niistä liian paksuja, jäivät keskeltä raa'aksi mössöksi! Älä siis tee niin kuin minä teen vaan niin kuin minä sanon ;)


5:2 Kaupan porkkanapihvejä & paistetut kasvikset



Mitä väliä mitä syö? No, uuniperuna = lusikallinen sokeria


Tärkeintä on tietysti pysyä 500 kalorissa, mutta on kaksi syytä, miksi kannattaa kuitenkin vähän suunnitella mitä syö. Toinen on GI ja toinen GL, ja molemmat kuulostavat karppaustieteeltä. Mutta yksinkertaistettuna ne kertovat, miten ruoka-aine vaikuttaa verensokeriin. GL-arvo kertoo, kuinka paljon ruoka vaikuttaa verensokeriin, ja GI taas sen, että kuinka nopeasti se vaikuttaa verensokeriin. Jälkimmäinen on kiinnostavmpi 5:2 kannalta, sillä se vaikuttaa hetkessä olotilaan ja fiilikseen. Nimittäin se mikä menee nopeasti ylös, tulee nopeasti alas - ja kaikkihan me tiedetään, että kun verensokeri tipahtaa, niin tulee nuhjuinen ja väsynyt olo. Se taas puolestaan saa paastopäivän tuntumaan kidutukselta, ihan turhaan!

Mistä sitten tietää, miten vältellä sokeripiikkejä? Itse kun en todellakaan ole mikään ruokahifistelijä, olen mennyt ihan maalaisjärjellä: vähärasvaista lihaa (broileri, naudan paistijauheliha) joskus kalaa, ja paljon vihanneksia (erityisesti vihreitä ja kaaleja) ja hedelmiä (sikasokerisia vältellen) ja marjoja. Proteiini ja vähähiilihydraattiset sapuskat = bueno.

Kirjoista ja kansista löytyy tietysti yksityiskohtaista tietoa GL ja GI -indekseistä, ja tästä linkistä löytyvät määrät. Asteikko on 0-100, ja nyrkkisääntö: GI ei saa mennä yli 50 eikä GL yli 20.

GL ja GI -taulukko (KuntoPlus):
http://kuntoplus.fi/files/bonnier-ifo/attachments/Luettelo_GI-_ja_GL-arvoista.pdf

Pari esimerkkiä vielä huvin päiten:
corn flakes -murot GI: 80 ja GL: 20 VS puuro GI: 50 ja GL:10,
maito GI: 27 ja GL:3 VS soijamaito GI: 44 ja GL:8.
Ja ylläripylläri: jätski GI: 37 ja GL: 4!


Mallipäivä 5:n ateriat 500 kaloria

Aamiainen 166 kcal


XXL-riisikakku 50 kcal
salaattia 10g 1 kcal
kurkkua 50g 5 kcal
paprikaa 50g 10 kcal

+ 1/2 verigreippiä 60 kcal

ja päivät maidot 1 dl 40 kcal


Pitkin päivää vissyä, montaa erilaista teetä, kahvia...

Päivällinen 334 kcal

2 kpl (kaupan) porkkanapihviä 120 g 200 kcal
paistamiseen 40%-Oivariinia (1 tl) 5g 20 kcal
paistettu tomaatti 130g 33kcal
paistettuja vihreitä papuja 50g 17 kcal
paistettua paprikaa 50g 15 kcal








jälkkäriksi 2 nektariinia 100g 45 kcal


maanantai 9. syyskuuta 2013

5:2 Broilerin rintafile paistettuna


12, 24 vai 36 tuntia?


Nimimerkki "Hoo" kysyi, osaanko sanoa kuinka monta tuntia paaston pitäisi olla; riittääkö 24 tuntia vai pitäisikö olla 36? Hyvä kysymys. Johon en valitettavasti löytänyt yksiselitteistä vastausta. Vaikka etsin sitä sylttytehtaalta eli Michael Mosleyn kirjasta "The Fast Diet" (löytyy varmaan jo suomennettunakin).

Kirjassa kerrotaan, että Mosley kokeili monia erilaisia vaihtoehtoja lyhytpaastoamiseen, ja päätyi lopulta seuraavaan: aamiaista klo 7.30 ja päivällistä klo 17.30 - toisen kirjoittajan, Mimi Spencerin, mukaan se on "12 tunnin paasto". (En kyllä tajua laskentatapaa.) Spencer jatkaa, että koska 5:2 on vielä niin uusi juttu, niin ei ole olemassa yhtä takuuvarmaa mallia, kuinka sitä pitäisi toteuttaa. Itse hän on jakanut paastopäivän ateriansa kolmeen osaan - aamiainen, välipala, päivällinen - mikä toimii hyvin hänelle. Kirjan mukaan jotkut noudattavat "16 tunnin mallia: aamiainen vasta 11.00 maissa ja päivällinen 19.00 tienoilla". (En tuotakaan tajua, että miten se on laskettu.)

Itse noudatan seuraavaa kaavaa: edellisenä iltana napostelen yleensä jotakin pientä 20.00-21.00 maissa. Paastopäivänä syön aamiaista klo 12.00 ja päivällistä noin 18.00. Seuraavan kerran syön vasta seuraavana päivänä 10.00 maissa. En tosiaan tiedä, että mistä mihin se paastoaika oikein lasketaan, joten en pysty sanomaan paastopäiväni pituutta. Mutta 37 tunnin aikana menee vain 500 kaloria.

"The Fast Diet": Italialainen professori Valter Longo on tutkinut paaston vaikutuksia vuosia, ja kertoo, että hänen omansa sekä monet muut tutkimukset ovat osoittaneet miten jo lyhytaikainen paasto aikaansaa erittäin suuren määrän mitattavissa olevia terveysvaikutuksia (oma käännökseni). - You take a person, you fast them, and after 24 hours everything is revolutionised. Even if you took a cocktail of drugs (=lääkkeitä), very potent drugs, you will never even get close to what fasting does (suora lainaus).

Sitten pääasiaan eli ruokaan ;) 

Mallipäivä 4:n ateriat 496 kcal




Aamiainen 217 kcal

Keitetty kananmuna 60g = 80 kcal
Verigreipin puolikas 150g = 60 kcal
Vesimelonia 100g = 37 kcal
Maito 1 dl (koko päiväksi) = 40 kcal





Kahvia, teetä, vissyä, vihreää teetä, vettä noin 2 litraa päivän aikana...


Päivällinen 279 kcal

Paistettu broilerin rintafile 100g = 110 kcal     
Paistamiseen: Oivariini (40%) 20g = 80 kcal
Paistettua paprikaa 100g = 30 kcal
Keitettyä kukkakaalia 100g = 25 kcal

Mansikkakeitto (s-ton) 2 dl = 4 kcal
Mansikoita 60g = 30 kcal
(tehosekottimeen jäiden kanssa)



maanantai 2. syyskuuta 2013

5:2 Kasvis-feta-pannu

Energiaa pukkaa



20 kalorin jälkkäri


On se kumma, että vaikka painoa ei edelleenkään ole lähtenyt kuin kolme kiloa, niin tuntuu kuin sitä olisi tippunut jo kymmenen. Olo on kaikin puolin vetreämpi, etenkin vyötärön seutu tuntuu niin sutjakkaalta että on pakko sambata koko ajan :)

Ihan parasta on kuitenkin, että olo on energisempi kuin aikoihin, ehkä vuosikausiin. Epäloogista kyllä, huipussaan se on 'paastopäivinä', vaikka luulisi että elimistö haluaisi säästellä sitä silloin. Näinä muutamana viikkona olen saanut hoidettua erityisesti monia ikäviä ikuisesti roikkuneita asioita, mistä olen niin happy, happy, happy!


Tämän päivän ateriat 505 kaloria:


Aamiainen 205 kcal

Ruispuuro, mikroannos 150 kcal
(puuro täyttää hyvin)

Mustikoita 30g = 15 kcal

Maito 1dl = 40 kcal
(koko päivän kahvimaidot)





--- Päivän mittaan paljon vettä, vissyä, erilaisia laatuja teetä ja kahvia ---



Päivällinen 300 kcal

Näyttää vaatimattomalta, mutta maistuu ihanalta



















Kasvis-feta-pannu
- vihreitä papuja 100 g = 35 kcal
- paprikaa 100 g = 30 kcal
- tomaatti (90g) = 23 kcal
- öljyä 1 tl = 45 kcal
- feta (rasvaa 18%) 75g = 115 kcal
(paistetaan öljyssä pannulla, jos pakasteita niin ne ensin, suolaa ja mustapippuria,
lopuksi lisätään feta ja annetaan vähän sulaa)
** myös sipuli ja kesäkurpitsa kävisi hyvin **

Porkkanaraaste
- yksi iso porkkana (80g) = 27 kcal

Kurkkua 50g = 5 kcal

Jälkkäri
- vesimelonia 50g = 18 kcal
- raparperi-keitto (s-ton) = 2 kcal




vihreitä papuja 100 g = 35 kcal

paprikaa 100 g = 30 kcal

tomaatti (90g) = 23 kcal

Feta 75g = 115 kcal
öljyä 1 tl = 45 kcal

porkkana (80g) = 27 kcal



Kurkkua 50g = 5 kcal