keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Waihdevuodet: KOLME VUOTTA & SEN TUHANNEN TEMPPUA
Jo kolme vuotta kuumia aaltoja. Ja se on ollut yhtä... sanonko? No sanon: helvettiä.

Tietty ja onneksi on vuosien aikana aallokon korkeus sentään välillä vaihdellut. Vaikka loivemmat jaksot ovatkin kestäneet vain max 3-4 viikkoa - versus 3-4 kuukauden rankat jaksot. Nytkin alkamassa on jo kolmas peräkkäinen hikeä tursuva kuukausi, joka tuntuu vain pahenevan viikko viikolta. Niin on ihminen pieni luonnonvoimien kourissa!
Vaihdevuosipätsistä, päivää!
Eikähän se hikoilu ole ainoa oire; yhtä inhottavia ovat sekä aaltoa edeltävä ahdistuskohtaus, että äkillinen sydämen sykkeen nousu niin, että rintakehä rytisee ja korvissa humisee. Pahoina aikoina aallot vyöryvät ylle noin 30-60 minuutin välein. Öisin saa herätä 4-5 kertaa potkimaan peittoa päältään (vain päästäkseen onkimaan sitä lattialta puolta tuntia myöhemmin).

Ja toisin kuin luulisi, niin tämä kesäsään kalseus ei auta yhtään. Jos ei mikään muukaan, merkittävästi ainakaan. Ja mitä kaikkea olenkaan jo kokeillut! Vaikka mitä, tosin en muista puoliakaan (kun en nykyään ylipäänsä muista mitään, vaihdevuosioire sekin)... täytyy kai sukeltaa arkistojen syövereihin... hetki pieni...)


TUOTTEET, JOITA OLEN TESTANNUT

& oliko niistä mitään hyötyä


Berex-vitamiinivalmiste.
Sisältää foolihappoa, jota kovasti vv-oireisiin suositellaan. Ja kuutta eri B-vitamiinia, joten ainakin mielialaa sen pitäisi keventämän. En huomannut mainittavaa vaikutusta.


Carnosin Lady Soya.
Kuukauden käytön jälkeen pientä parannusta mielialaan, fyysisiin oireisiin ei juurikaan. Jatkan tehokkaamman luontaistropin etsimistä.

Chello Forte.
Kahden kuukauden kuuri, pientä vaikutusta mielialan vaihteluihin. Tätä on kehuttu, pettymys oli suuri kun ei auttanut fyysisiin oireisiin.

Ergotamin. Reseptilääke.
YO-apteekin oma valmiste, joka tehdään odottaessa, ja jota ei myydä muualla. Lääkärin mielestä parasta mitä rahalla saa. Ei auttanut, vaan aiheutti pahoinvointia. Mikä saattoi tietysti johtua yhteisvaikutuksesta kaikkien muiden mömmöjen kanssa. 

Femisoya Plus.
Jauhe, jossa soijaa, pellavarouhetta, ruusunmarjaa... Tekee kuulema niin kylläisen olon, että sillä voi korvata parikin ateriaa. No ei tee. Otan sitä silti pari kuuria vuodessa, kun se maistuukin niin kivalle jugurtin tai piimän kanssa.

Goji-marja.
Uskomaton mineraali-, vitamiini-, hivenaine- ja proteiinipommi, superfood, jota on kiva napostella kourallinen päivässä. Ei vaan voi olla vaikuttamatta yleiskuntoon, ilman en uskaltaisi enää ollakaan! Mutta kandee katsoa, että on luomua, halvat papanat kun voi olla ties mistä ojan pohjalta.

Goji-mehu.
Samoja marjoja, juotavassa muodossa. Teelusikallinen päivässä riittää.


Jättihelokkikapselit.
Mitään en huomannut, mutta ehkä olisi tullut pitkäaikaisvaikutuksia ajan mittaan? Nyt on niin paljon korvaavia tuotteita käytössä, että ei ollut järkeä hankkia toista purkkia näitä.

Kromi.
Ei sinällään juuri vaihdevuosioireisiin tarkoitettu, mutta auttaa ehkä välillisesti koska vähentää makeanhimoa > auttaa laihtumaan > laihtuminen pienentää vv-oireita? Karkkihimo ON kadonnut. Ei valitettavasti tehoa vanukas-, kermavaahto- & jäätelöhimoon.

Ladyvita 50+.
Ainoa vaikutus oli jatkuva nälkä.

Lyrica. Reseptilääke. 
Sihtasin netistä aineita, joista on saatu tieteellisesti vahvistettuja tuloksia vaihdevuosioireiden hoidossa. Löytyi yksi: pregabaliini. Tämän tiedon välitin lääkärille, joka ei ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä aineesta, mutta oikeilla hakusanoilla löysi lääkeraamatustaan Lyrican. Sillä olikin kohtalaisesti vaikutusta, mutta vain kolotuksiin ja muihin fyysisiin oireisiin, ei hikoilukohtauksiin. Napsisin silti varmaan vieläkin, jos ei sattumalta olisi selvinnyt, että se on pääosin kroonisin sairauksiin tarkoitettu voimakas kipulääke - pikkuseikka, jonka lääkäri unohti mainita. 
Näitä menee nykyisin, mutta ei kaikkia joka päivä.Macajauho.
Maineensa veroinen, mitä hormonitoiminnan piristämiseen tulee. Valitettavasti siitä ei sinkkunaiselle koidu kuin hämmennystä (plus rahan- ja maineen menoa jos ei hillitse itseään vaan ryhtyy yhden yön kolleja baareista naaraamaan. En ole alkanut minä, en!). Enkä muutenkaan ole varma, onko siitä pitkällä tähtäimellä hyötyä, kun tuntuu että alkaisi menkat uudestaan. Mutta pistelen sitä silti pari, kolme pussillista vuodessa. Koska se nyt vaan on ihan super superfood. Kaupan esittelyteksti:
"Maca sisältää runsaasti ravinteita (mm. 31 mineraalia, lähes 60 tunnettua kasviravinnetta, B1-, B2-, B12-, C- ja E-vitamiineja, 18 aminohappoa, rasvahappoja ja kasvisteroleja). Maca sisältää paljon kaliumia ja merkittäviä määriä mm. rikkiä, piitä, jodia, mangaania ja kuparia. Kasvisteroleista brassikasterolia, erogosterolia, ergostadienolia, kampasterolia, sitosterolia ja stigmasterolia." 

Melatoniini 5mg. Reseptilääke.

Auttaa nukahtamaan, ihan varmasti. Uskon, että melatoniinin ansiosta saan myös nukuttua putkeen peräti 3-4 tuntia, mikä muutoin ei onnistu. Melatoniiniahan ihmisen elimistö tuottaa itsekin, eli ei ole mikään kemiallinen myrkky. Mutta vahvaa pitää olla minulle, mitkään reseptivapaat 1mg:n vauvaversiot lähimarketin hyllyltä ei auta tuon taivaallista.

Menoforce Strong.
Luontaistuotekaupan täti hehkutti kuinka kaikki ovat tätä kehuneet. Odotukseni olivat siis korkealla. Kahden kuukauden kuurilla ei kuitenkaan ollut huomattavaa vaikutusta.

MenoHop.
Hip, hop, tää on pop! sano myyjä. Tai jotain. Suosittu tai ei, aaltojen tempoa se hidastanut.

Pohjan akan yrttiuute.
Nojaa, ei kai se ota jos ei annakaan. Toista pulloa ei tämä akka kuitenkaan ostanut.

Salvisan salviauute.
Yhdessä macajauhon, Pohjan akan yrttiuutteen ja gojimarjojen kanssa tuntui nostavan mielialaa ja madaltavan aaltoja, mutta a) en tiedä, oliko se oleellinen aine mixissä ja b) mainittu mix ei kuitenkaan jaksanut tehota enää parin kuukauden käytön jälkeen.

Seronil. Reseptilääke.
Lopetin sen noin kuukausi sitten, kun luin, että SSRI-lääkkeet ovat pahaksi. Noin yleisesti. No eilen sitten lääkäri kertoi lehdessä, että "...vaihdevuosioireisiin ne ovat ainoa varmuudella helpotusta tuova lääke." Hah! Siinä siis syy, miksi (mieliala)oireeni ovat viime viikkoina olleet pahemmat kuin vuoteen, ei olisi pitänyt lopettaa! Ei muuta kuin pillerit takaisin käyttöön. Päätelmä: Seronil vähentää oireita, ainakin ahdistus-.

SoyaFlavona.
Kahden kuukauden kuuri juuri lopuillaan. Ei mitään vaikutusta, mutta syön sen silti loppuun kun ei roskiinkaan raaski heittää. Lisää en osta.

Soijajugurtit.
Saahan niistä soijaa, mutta myös niin paljon sokeria että lakkasin lusikoimasta niitä parin viikon jälkeen. Mahdollinen vaikutus jäi saavuttamatta. (Vaan kyllä ne maistuivat ihanilta...)

Soijamaito.
Koska sitä soijaa pitää joka tapauksessa jostakin saada, korvasin lehmänmaidon soijamaidolla. Huono idea, se kun ei käy teehen eikä kahviin koska menee kokkeroiseksi. Tulipahan kokeiltua.

Tumma suklaa, 60-80% kaakaopitoisuus.
Nykytiedon mukaan sallittu herkku, jonka pitäisi auttaa jopa painonpudotukseen. Kunhan pysyttäytyy suosituksessa 20g/vrk. No, siitä en tiedä, mutta uskon suklaan sisältämän epikatekiinin verisuoni- ja sydäntauteja ehkäisevään vaikutukseen. Ja kohottaahan se mielialaa, herranen aika - suklaa!

Valeriaanakapselit. 
Löytyy eri merkkejä, mitä vahvempi, sen tehokkaampi. Auttaa rauhoittumaan nukkumaanmenoa varten sekä jos niin sikana ahdistaa ettei henkeä saa. Ainakin, jos ottaa tuplasti enemmän kuin suositus on (mä en sitten sanonut tätä!).

Vitamiinit.
Ainakin B, D ja E. Deetä vähintää 1g. Tuskin tarvitsee perustella.

Yrtti-, marja- ja mausteteet.
Tai oikeastaan -uutteet/haudukkeet. Ne ei sisällä kofeiinia, mitä varsinaisessa teessä siis on. Toimivat ainakin siten, että tulee litkittyä runsaasti nestettä, vettä kun ei aina jaksa sitä suositeltua 1,5 litraa päivässä kiskoa. Muun muassa Bedtime, Sleep Easy, Snore & Peace ja Chamomille & Vanilla ovat kevyesti rauhoittavia ihania iltajuomia, ja muihin vuorokaudenaikoihin sopivia aisteja hiveleviä makuja on kymmenittäin. Nykyään teejuomia saa marketeistakin. Onneksi.KAIKENLAISTA KOKEILUA...

Olen kokeillut kävelylenkkejä ja salikuntoilua, mutta ihan liian vähän. 
(Kuten myös ääliötanssimista yksin olkkarin karvalankamatolla, liian harvoin sitäkin.) Tiedän, että liikunta aivan varmasti auttaisi, jos sitä tekisi säännöllisesti. Jo puoli tuntia päivässä riittäisi. 

Joogankin aloitin, helmikuussa, kävin peräti neljä kertaa... mutta eihän nyt ole vasta kuin heinäkuun alku, ei voi sanoa että olisin lopettanut, eihän? 

Tai voi sen sanoa, totuus puhdistaa: olen laiska ja saamaton!
(Ja uskon, että jooga olisi toiminut.)

Saamattomuuden lisäksi tulee aina vielä jotakin kremppaa, joka estää senkin vähän mitä muuten yrittäisi; nytkin on päällänsä sairaus nimeltä plantaarifaskiitti, tulehdus kantapäässä, enkä pysty kävelemään edes lähikauppaan. Oikeesti! Lääkäri kielsi!


Painonpudotusta olen tietenkin yrittänyt, kukapa ei. Kolmen vuoden ja varmaan viiden eri dieetin (mm. Painonvartijoiden pistesysteemi ja gluteenittomuus) avulla on kuitenkin pudonnut vain 5 kiloa. Itse asiassa nekin kilot on lähtenyt yksinomaan 5:2 pätkäpaaston ansiosta. (Aiheesta lisää blogini 5:2-osiossa.) Mutta vaikka kiloja on pikkasen lähtenyt, ei aallot ole lientyneet. Joten: ei ole toiminut.


Mielikuvaharjoituksia on kokeiltu, juu, katseltu sielun silmin itseä kellumassa Jäämeressä ja kuviteltu jääpalasadetta niskaan. Ei tullut vilu kummastakaan.

Hengitysharjoitukset ovat tuttuja ennestään: sisäänhengityksellä keuhkot umpitäyteen ilmaa, hitaalla uloshengityksellä keuhkot ihan tyhjiksi, 1-3 sekunnin pidätys molemmissa ääripäissä. Toimii. Ainakin vähän. Se auttaa pikkaisen lieventämään ennen aaltoa iskevää ahdistuspuuskaa.


Rentoutusharjoitus/meditaatio. Toimii, auttaa nukahtamaan. Ainakin yhdessä melatoniinin kanssa. Mutta ennen aaltoa iskevää ahdistus-läkähdys-kohtausta en saa sillä kuitenkaan tainnutettua.Tuuletin on ihan pakko olla ainakin makuuhuoneessa ja ruokapöydän päässä! 
Makkariin olen sijoittanut sen niin, että yletyn makuultakin katkaisijaan helposti ja että ilmavirta ei posota suoraan kasvoihin (siitä tulee kurkku ja pää kipeäksi).

Viuhkoja olen hankkinut kymmenkunta eikä yksikään ole liikaa. Niitä pitää riittää joka laukkuun, sekä niihin kodin istumapaikkoihin, joihin tuulettimien hönkä ei ulotu. Viuhkat kandee hankkia ulkomaanmatkoilta, niin saa nättejä ja tyylikkäitä; kotimaisten köyhän miehen basaarien geisha-aiheiset paperiräppänät on meinaan aika noloja.

Viileä tyyny, josta olen kertonut omassa erillisessä jutussaan, oli hyvä hankinta. Ihana oli kierähtää sen päälle aallon alkaessa, tai vetää se syliin sikiöasentoon käpertyessä.Valitettavasti vain se lakkasi toimimasta vuoden päästä, pöh. Syynä saattoi olla se, että raahasin tyynyn mukaani Bangkokiin, ja koneen ruumassa sen vakuumisysteemi ehkä hajosi...? 


NYTKÖ NE LÖYTYI? KAKSI UUTTA KEINOA:

(Okei, tosi hölmöä oli aloittaa nämä kaksi uutta juttua samaan aikaan. Nyt jos jotain alkaa tapahtua, niin en voi tietää kummasta se johtuu vaiko molemmista? Joka tapauksessa, voin raportoida tuloksista vaikkapa kuukauden kuluttua jos jotakuta kiinnostaa. Voi kun tulisikin hyviä uutisia!)RegulatPro uute.
Luontaishoitajat vannovat Regulatin nimeen. Sitä suositellaan mm. vakavasti sairaille, esimerkiksi syöpäpotilaille, jotta elimistö kestäisi rankat hoidot. Ajattelin, että pakkohan siinä jotain taikaa on olla. Yleiskunnon parantamiseksi ja ennaltaehkäisyksi sitä hankin, mutta esitteessä luvattiin sen auttavan myös vv-oireisiin. Kiva ylläri!

Olisi liika työlästä alkaa omin sanoin tätä uutetta kuvailla, joten törkeästi vaan menin arpomaan ao. tekstin netistä (alla). Sen voin kuitenkin kertoa, että Regulatin maku on ihan us-ko-mat-to-man hirveä!  "Appelsiininmakuista" my ass - noh, onneksi se on edes kallista. Eiku siis mitä häh...? ;D Eniveis, ostin tänään jo toisen pullon (350ml  60e).


"RegulatPro Metabolic on vitamiineilla ja mineraaleilla täydennetty entsyymivalmiste, joka tukee elimistön omia entsyymiprosesseja. Regulat on valmistettu luomulaatuisista raaka-aineista. Regulatin monipuoliset vaikutukset näkyvät mm. kasvaneena energisyytenä ja parantuneena vastustuskykynä. Appelsiininmakuinen.
Se vaikuttaa elimistön omaan pH-tasapainoon, aineenvaihduntaprosesseihin sekä uudistaa soluja. Regulatia voidaan käyttää myös ulkoisesti pienten iho-ongelmien hoitoon."

Googlaamalla löytyy tarkempaa tietoa.


LadyCare magneetti.


Valmistajan mukaan LadyCare on kehitetty varta vasten vaihdevuosioireiden hoitoon.
Sen luvataan "tasapainottavan hormonitoimintoja lähettämällä staattista magneettikenttää".
Se asetetaan pikkareihin alavatsan kohdalle ja pidetään siinä yötäpäivää.

Tervetuloa mummoalkkarit siis!

Tästä vielä puhdistuskuuria kaupan päälle...

Puhdistusta olisi suotavaa tehdä ainakin kerran vuodessa.
Ei se nyt kuumia aaltoja tasoita, mutta tekee putkistolle hyvää.13 kommenttia:

 1. Hyvänen aika mikä määrä kokeiltuja aineita! Elimistösi pistää tosi voimallisesti vanhenemista vastaan eikä vv-vaivat suostu loppumaan. Jaksamista yöheräilyjen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kovasti pistää hanttiin :) Yöheräämisten kanssa on vaan jaksettava, eihän sitä muutakaan voi. Mutta pakko, ihan pakko, tämän hurlumhein on joskus loppuakin!

   Poista
 2. Ai "kaikki on kehuneet", sanoo myyjä... luultavasti ne, jotka ei sitä halua kehua, ei mene sinne kauppaan enää ainakaan lisää ostamaan. Vai kävitkö sinä haukkumassa?

  Hirmuisen arsenaalin olet kokeillut! Kun mun oireet oikein kunnolla alkaa, tuun tänne katsastamaan vaihtoehtoja :) en enää edes muista, mitä mun piti kommentoida/kysyä... paitsi että magneetit nyt ei oikeesti auta mitään, paitsi ehkä psyykkisesti. Mutta sehän se on tärkeintä, että auttaa - sama vaikka oliskin humpuukia!

  VastaaPoista
 3. Niin just, samaa mieltä, jos jokin temppu sattuisi auttamaan niin ihan sama mitä huuhaata tai mustaa magiaa se on :D Mut toistaiseksi se on vielä hakusessa.

  Sen takia mä luettelin noi kaikki aineet tähän, että joku toinen samasta kärsivä voisi saada ehkä vinkkejä tai vahvistusta epäilyilleen tms. Että tervetuloa vaan uudestaan myöhemmin PAITSI jos olisitkin mua onnekkaampi ja selviäisit vähemmällä. Pidän peukkuja!

  VastaaPoista
 4. Ai mahdotonta mikä määrä tuotteita! Teet kyllä hyvän palveluksen sellaiselle,joka etsii kokeiltavaksi jotain noista, täällä on valmis tuotevalikoima.
  Valitettavasti juuri gyneni kanssa juttelin toukokussa käydessäni, että vielä ei ole todettu minkään muun valmisteen tehoavan vv-oireisiin kuin estrogeenin. Siis jos sitä voi/haluaa käyttää. Sillä on niitä muitakin hyviä vaikutuksia pitkällä tähtäimellä. Rintasyöpäriski tietty on, mutta se on hyötyihin nähden aivan minimaalinen. Minä siis jatkan estrogeeni-laastareiden käyttöä. En edes kokeile olla ilman.

  Oli mukava kuulla taas Sinusta Menna!

  VastaaPoista
 5. Niinpä, helppo on uskoa, ettei fyysisiin oireisiin auta kuin estrogeeni, kun katsoo tota mun listaa :) Harmittaa, kun en voi käyttää. Ainoa toivoni on, että nämä kohta loppuisivat eikä vasta kuuskymppisenä!

  Kiitos, että oli mukava kuulla, samat sanat :)

  VastaaPoista

 6. Yrittämisen puutteesta ei voi kyllä moittia.hm. Itse ostin Salviaa. En ole muistanut kokeilla. Otanpa heti tropit. Kerron jos auttaa. Pitäisi hillitä just sitä hikoilua. Oliko tuossa sun listassa salviaa?? Kahlasin tuotteesi jonnekin puoleenväliin asti.
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli siinä salviauute mukana, Salvisan. Ei se mulla auttanut, tietenkään, mutta kerro tosiaan jos sulla tehoaa. Voin sitten ainakin muille suositella!

   Poista
 7. Ohoh, oli siinä melkoinen arsenaali vaikka mitä! On noihin rahaa palanut melkoisesti, ja hermoja koetelleet taatusti. Hurjaa, että Lyricaa oli kirjoitettu vv-oireisiin. Toi Seronil mua kiinnostaisi. Sä siis palasit käyttämään sitä? Onko selkeästi apua? Oletko sivuoireita saanut siitä?

  Mulla oli myös muutama vuosi sitten plantaari faskiitti, ja se olikin monen vuoden vaiva, välillä ärtsympi, välillä lievempi. Kortisonipiikkejäkin pistettiin muutamia. Fysioterapeutti komensi voitelemaan kantapään kipugeelillä viikon kuurin ajan, ja kunnon jalkineet jalkaan. Näin mulla olikin, paitsi en ollut sisällä käyttänyt hyviä sandaaleita. Kuulemma pahinta mitä voi plantaari faskiittisella jalalla tehdä on kävellä sukkasillaan. Enää en sukkasillani kävele! En tiedä, mikä sulla tepsisi parhaiten tohon vaivaan. Saitko jo apuja lääkäriltä?

  Voimia ja kiitos aina niin mielenkiintoisista postauksistasi!

  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä, kyllä on jalka jo huomattavasti parempi! Sain kortisonipistoksen (itse asiassa kaksikin, mutta ensimmäinen pistettiin ihan väärään paikkaan eikä tietenkään auttanut; tää on tätä t-keskustoimintaa, harjoittelijoita pelleilemässä meillä ihmiskoekaniineilla).
   Hyvä vinkki tuo kipugeelikuuri, pistän korvan taakse.

   Seronil toden totta auttoi! Otan sitä vain 10mg/vrk (lääkärin mukaan 20mg toimisi) ja vinkiksi, että kun aloittaa tosi varovasti niin ei tule sivuoireita, ei ainakaan mulle. Itse otin ensin viisi päivää vain puolikasta tablettia, ei tuntunut huimausta tms mitä helposti uudet lääkkeet mulle aiheuttaa.

   Poista
 8. Monenlaista olet kokeillut, toivottavasti löytyy jotain mikä auttaa (paitsi aika). Mulla alkoi oireilut 3v sitten ja ekat viikot oli tosi horroria: uin hikilammikoissa joka yö. Mutta mulla pysyy juoksemalla kurissa. Salitreeni tms ei mulla riittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, okei, kiitos vinkistä, mutta hitsi kun en pysty edes harkitsemaan tuota juoksemista vaikka se noin tehokkaasti auttaisi. Pitäisi ensin pudottaa reilusti painoa ja sitten käydä vielä varmaan kirurgin pöydällä useita kertoja, jotta lakkaisin hölskymästä ;D Mutta joka tapauksessa hyvä tietää että rankempi aerobinen (?) liikunta auttaisi.

   Poista
 9. Kuulehan vanha, miten kehtaat täällä julkisesti puhua intiimeistä asioista kaikkien luettavana ? Kun katson naamaasi, tulee kuiva vittusi mieleen ensimmäisenä.

  VastaaPoista