perjantai 29. tammikuuta 2016

Waihdevuodet: KOKEMUKSIANI VAIHDEVUOSIVALMISTEISTA

Huom! Julkaisin tämän alunperin jo 1,5 vuotta sitten. Aiheesta on kuitenkin tullut kyselyjä (varmaan yhden lehtijutun takia) ja tälläsin sen nyt tähän uusiksi (vähän päivitettynä) jotta löytyy helposti. Nythän minulla on jo viides vuosi menossa...
Jo kolme neljä vuotta kuumia aaltoja.
Ja se on ollut yhtä... sanonko? No sanon: yhtä helvettiä.

Tietysti, ja onneksi, on vuosien aikana aallokon korkeus sentään välillä vaihdellut. Loivemmat jaksot ovat kuitenkin kestäneet vain 3-4 viikkoa, kun rankoissa saa kitua 3-4 kuukautta. Nytkin alkamassa on jo kolmas peräkkäinen hikeä tursuva kuukausi, joka tuntuu vain pahenevan viikko viikolta. Niin on ihminen pieni ja voimaton luonnonvoimien kourissa!

Eikähän se hikoilu suinkaan ole ainoa oire; yhtä sietämättömiä ovat sekä aaltoa edeltävä ahdistuskohtaus ja aallon jälkeinen hypoterminen palelu, että äkillinen sydämen sykkeen nousu niin, että rintakehä rytisee ja korvissa humisee. Pahoina aikoina aallot vyöryvät ylle noin 30-60 minuutin välein. Öisin saa herätä 4-5 kertaa potkimaan peittoa päältään (vain päästäkseen onkimaan sitä lattialta puoli tuntia myöhemmin).

Ja toisin kuin luulisi, niin sään kalseus ei auta yhtään. Jos ei toki mikään muukaan, merkittävästi ainakaan. Ja mitä kaikkea olenkaan jo kokeillut - vaikka mitä! Varsinaisia vaihdevuosien hoitoon tarkoitettuja valmisteita ja muita juttuja.


Tosin en muista puoliakaan. Kun en muutenkaan muista enää mitään. Vaihdevuosioire kai sekin. On muistamattomuuteen toki muitakin syitä; jatkuva univaje, muun muassa. Ja liika koneella istuminen. Täti-ihminen ylikuormittaa aivonsa facebookin takia, aika noloa!

TUOTTEITA, JOITA OLEN TESTANNUT
& oliko niistä mitään hyötyä:


Berex-vitamiinivalmiste.
Sisältää foolihappoa, jota kovasti vv-oireisiin suositellaan. Ja kuutta eri B-vitamiinia, joten ainakin mielialaa sen pitäisi keventämän. En huomannut mainittavaa vaikutusta.

Carnosin Lady Soya.
Kuukauden käytön jälkeen pientä parannusta mielialaan, fyysisiin oireisiin ei juurikaan. Jatkan tehokkaamman luontaistropin etsimistä.

Chello Forte.
Kahden kuukauden kuuri, pientä vaikutusta mielialan vaihteluihin. Tätä on kehuttu, pettymys oli suuri kun ei auttanut fyysisiin oireisiin.

Ergotamin. Reseptilääke.
YO-apteekin oma valmiste, joka tehdään odottaessa, ja jota ei myydä muualla. Lääkärin mielestä parasta mitä rahalla saa. Ei silti auttanut, vaan aiheutti pahoinvointia. Mikä saattoi tietysti johtua yhteisvaikutuksesta kaikkien muiden mömmöjen kanssa. 

Femisoya Plus.
Jauhe, jossa soijaa, pellavarouhetta, ruusunmarjaa... Tekee kuulema niin kylläisen olon, että sillä voi korvata parikin ateriaa. No ei tee. Otan sitä silti pari kuuria vuodessa, kun se maistuukin niin kivalle jugurtin tai piimän kanssa.

Goji-marja.
Uskomaton mineraali-, vitamiini-, hivenaine- ja proteiinipommi, superfood, jota on kiva napostella kourallinen päivässä. Ei vaan voi olla vaikuttamatta yleiskuntoon, ilman en uskaltaisi enää ollakaan! Mutta kandee katsoa, että on luomua, halvat papanat kun voi olla ties mistä ojan pohjalta.

Goji-mehu.
Samoja marjoja, juotavassa muodossa. Teelusikallinen päivässä riittää. Mutta varsinaisia vaihdevuosioireitahan goji ei helpota.

Jättihelokkikapselit.
Mitään en huomannut, mutta ehkä olisi tullut pitkäaikaisvaikutuksia ajan mittaan? Nyt on niin paljon korvaavia tuotteita käytössä, että ei ollut järkeä hankkia toista purkkia näitä.

Kromi.
Ei sinällään juuri vaihdevuosioireisiin tarkoitettu, mutta auttaa ehkä välillisesti koska vähentää makeanhimoa > auttaa laihtumaan > laihtuminen pienentää vv-oireita? Karkkihimo on lähes kokonaan kadonnut. Ei valitettavasti tehoa vanukas-, kermavaahto- & jäätelöhimoon.

Ladyvita 50+.
Ainoa vaikutus oli jatkuva nälkä. Jatkuva.

Lyrica. Reseptilääke. 
Sihtasin netistä aineita, joista on saatu tieteellisesti vahvistettuja tuloksia vaihdevuosioireiden hoidossa. Löytyi yksi: pregabaliini. Tämän tiedon välitin lääkärille, joka ei ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä aineesta, mutta oikeilla hakusanoilla löysi lääkeraamatustaan Lyrican. Sillä olikin kohtalaisesti vaikutusta, mutta vain kolotuksiin ja muihin fyysisiin oireisiin, ei hikoilukohtauksiin. Napsisin silti varmaan vieläkin, jos ei sattumalta olisi selvinnyt, että se on pääosin kroonisin sairauksiin tarkoitettu voimakas kipulääke - pikkuseikka, jonka lääkäri unohti mainita. 

Macajauho.
Maineensa veroinen, mitä hormonitoiminnan herättelyyn tulee. Epäilemättä saa “lakanat lepattamaan”, kuten Ruohonjuuren esittelytekstissä luvataan. Vaan ei se vanhenevaa sinkkutätiä paljoa lohduta, etenkin, kun se saa alavatsan tuntumaan siltä kuin menkat alkaisi uudestaan - eli lähtisi vielä se ainoa ilo koko vaihdevuosiprosessista! Onkohan se edes mahdollista? No, kuumia aaltoja maca ei ainakaan laimenna, vaikka nuori myyjätär sellaista lupailikin. Pistelen sitä silti pari pussillista vuodessa, koska se sisältää niin paljon kaikkea muuta keholle tarpeellista. Superfoodien aatelia. Tässä pätkä esittelytekstiä:
Maca sisältää mm. proteiinia, kuitua, B1-, B2- ja C-vitamiineja, alkaloideja ja aminohappoja sekä eri mineraaleja, kuten magnesiumia, kalsiumia, natriumia, kaliumia, kuparia, sinkkiä, rautaa ja mangaania.

Melatoniini 5mg. Reseptilääke.
Auttaa nukahtamaan, ihan varmasti. Uskon, että melatoniinin ansiosta saan myös nukuttua putkeen peräti 3-4 tuntia, mikä muutoin ei onnistu. Melatoniiniahan ihmisen elimistö tuottaa itsekin, eli ei ole mikään kemiallinen myrkky. Mutta vahvaa pitää olla minulle, mitkään reseptivapaat 1mg:n keijuversiot lähimarketin hyllyltä ei auta tuon taivaallista.

Melatoniini. Reseptivapaa. Miedompaa kuin äsken mainittu, tietysti, mutta monille sekin riittää uneen pääsemiseen.

Menoforce Strong.
Luontaistuotekaupan täti hehkutti kuinka kaikki ovat tätä kehuneet. Odotukseni olivat siis korkealla. Kahden kuukauden kuurilla ei kuitenkaan ollut huomattavaa vaikutusta.

MenoHop.
Hip, hop, tää on pop! sano myyjä. Tai jotain. Suosittu tai ei, aaltojen tempoa se ei hidastanut.

Pohjan akan yrttiuute.
Nojaa, ei kai se ota jos ei annakaan. Toista pulloa ei tämä akka kuitenkaan ostanut.

Propral. Reseptilääke.
Auttaa pahimpaan sydämentykytykseen. Onneksi tuli kerran pohdittua ääneen terveydenhoitajan vastaanotolla, että ei kai siitä mitään haittaa voi olla jos sydän hakkaa ihan hulluna kerran tunnissa. Joka päivä. On tehnyt sitä jo vuosia, kun on ollut näitä kuumia aaltoja. Mihin hän oikein huudahti, että no on! Lääkäri kirjoitti hoitajan pyynnöstä reseptin.


RegulatPro uute.
Luontaishoitajat kuulema vannovat Regulatin nimeen ja suosittavat mm. vakavasti sairaille, kuten syöpäpotilaille, jotta elimistö kestäisi rankat hoidot. Ja kyllä, esitteessä luvattiin sen auttavan myös vv-oireisiin. Auttoiko? Ei tietenkään. Ja tiedoksi: Regulatin maku on us-ko-mat-to-man kamala! "Appelsiininmakuista" my ass - noh, onneksi se on edes kallista. Eiku siis mitä häh...? :)
(350ml 60e).
Edit: 30.1.16:  Jalkaani vaivannut erittäin kivulias, jo aiemmin mainittu plantaarifaskiitti parani 2 kuukauden Regulatin käytön jälkeen (kokeilin sitä kampaajani Annen suosituksesta). Voi olla, että jalka olisi parantunut muutenkin, olihan sairaus kestänyt jo yli puoli vuotta, jona aikana jouduin vetämään rankat kipulääkitykset ja ottamaan muutamat kortisonipistokset. Ei voi tietää.

Salvisan salviauute.
Yhdessä macajauhon, Pohjan akan yrttiuutteen ja gojimarjojen kanssa tuntui nostavan mielialaa ja madaltavan aaltoja, mutta a) en tiedä, oliko se oleellinen aine mixissä ja b) mainittu mix ei kuitenkaan jaksanut tehota enää parin kuukauden käytön jälkeen.

Seronil. Reseptilääke.
Lopetin sen noin kuukausi sitten, kun luin, että SSRI-lääkkeet ovat pahaksi. Noin yleisesti. No eilen sitten lääkäri kertoi lehdessä, että "...vaihdevuosioireisiin ne ovat ainoa varmuudella helpotusta tuova lääke." Hah! Siinä siis syy, miksi (mieliala)oireeni ovat viime viikkoina olleet pahemmat kuin vuoteen, ei olisi pitänyt lopettaa! Ei muuta kuin pillerit takaisin käyttöön. Päätelmä: Seronil vähentää oireita, ainakin ahdistus-.

Shavatari lady balance.
Shavatari tarkoittaa terttuparsaa, eikä tässä luontaiskaupan yrttituotteessa muita aineosia ole. Se on kuulema perinteinen ayurvedinen hormonaalisten vaivojen helpottaja, mutta eipä minulle helpotusta tuonut tämäkään (2 kk kokeilujakso). Kauhean karhea pilleri, vaikea nielaista. Kallis.

 
SoyaFlavona.
Kahden kuukauden kuuri juuri lopuillaan. Ei mitään vaikutusta, mutta syön sen silti loppuun kun ei roskiinkaan raaski heittää. Lisää en osta.

Soijajugurtit.
Saahan niistä soijaa, mutta myös niin paljon sokeria että lakkasin lusikoimasta niitä parin viikon jälkeen. Mahdollinen vaikutus jäi saavuttamatta. (Vaan kyllä ne maistuivat ihanilta...)

Soijamaito.
Koska sitä soijaa pitää joka tapauksessa jostakin saada, korvasin lehmänmaidon soijamaidolla. Huono idea, se kun ei käy teehen eikä kahviin koska menee kokkeroiseksi. Tulipahan kokeiltua.
Edit: Nykyisin on saatavilla nimenomaan kahviin tarkoitettua versiota, sitä vaan ei monesta kaupasta löydy. Lisäksi olen kuullut, että tavallinenkin soijamaito toimii, jos sen lisää hiukan jäähtyneeseen kahviin, koko ajan sekoittaen.

Tumma suklaa, 60-80% kaakaopitoisuus.
Nykytiedon mukaan sallittu herkku, jonka pitäisi auttaa jopa painonpudotukseen. Kunhan pysyttäytyy suosituksessa 20g/vrk. No, siitä en tiedä, mutta uskon suklaan sisältämän epikatekiinin verisuoni- ja sydäntauteja ehkäisevään vaikutukseen. Ja kohottaahan se mielialaa, herranen aika - suklaa!

Valeriaanakapselit. 
Löytyy eri merkkejä, mitä vahvempi, sen tehokkaampi. Auttaa rauhoittumaan nukkumaanmenoa varten sekä jos niin sikana ahdistaa ettei henkeä saa. Ainakin, jos ottaa tuplasti enemmän kuin suositus on (mä en sitten sanonut tätä!).

Vitamiinit.
Ainakin B, C, D ja E. Deetä ja Eetä vähintään 1g. Tuskin tarvitsee perustella.

Yrtti-, marja- ja hedelmähaudukkeet.
Teeksi niitä kansanomaisesti kutsutaan, vaikka ne eivät sisälläkään teiiniä eikä kofeiinia, mitä teenlehdistä valmistetussa teessä luonnollisesti on. Niin on ihania makuja ja kymmeniä erilaisia sekoituksia. Toiset viilentävät, toiset lämmittävät, toiset virkistävät ja toiset rauhoittavat. Muun muassa Bedtime, Sleep Easy, Snore & Peace ja Chamomille & Vanilla ovat ihania iltajuomia, niitä voin varauksetta suositella. Ainakin nämä haudukkeet toimivat hyvänmakuisena nesteytyksenä, jos ei muuta; vettä kun ei aina jaksa sitä suositeltua 1,5 litraa päivässä lipittää.


MUITAKIN KOKEILUJA...

Liikunta. Olen satunnaisesti ja sykäyksittäin harjoittanut kävelylenkkeilyä ja salikuntoilua, mutta ihan liian vähän. (Kuten myös ääliötanssimista yksinäni suljettujen verhojen takana, liin harvoin sitäkin.) Tiedän, että liikunta auttaisi aivan saletisti jos sitä tekisi säännöllisesti. Jo puoli tuntia päivässä riittäisi. 

Joogankin aloitin, kävin peräti neljä kertaa. Ja harmonisin mielin lähdin sieltä aina kotia. Salikin oli niin kaunis ja tuoksui ihanalta! Uskon, että varmasti olisi jooga auttanut, jos olisin jatkanut sitä heti kun tuskainen jalkapohjavaiva alkoi hellittää. Mutta ei, kerran kun jättää jonkin kesken, niin on ylivoimaisen vaikea aloittaa uudestaan. Ainakin kun on pohjimmiltaan on 
laiska ja saamaton.

Saamattomuuden lisäksi tulee tosiaan aina vielä jotain kremppaa, joka estää senkin vähän mitä muuten yrittäisi; jalkaani kun iski plantaarifaskiitti, tulehdus kantapäässä, en pystynyt pariin kuukauteen kävelemään edes lähikauppaan. Oikeesti! Lääkärikin kielsi! Kesti 7-8 kuukautta, ennen kuin jalka kokonaan parani. Ja vaiva uusiutuu nopeasti, jos jalkaa rasittaa liikaa; esimerkiksi lenkkeily on poissa laskuista forever.

Painonpudotusta olen tietenkin yrittänyt, kukapa ei. Kolmen vuoden ja varmaan viiden eri dieetin avulla (mm. Painonvartijoiden pistesysteemi ja gluteenittomuus). Painoa on kuitenkin pudonnut vain 5 kiloa. Itse asiassa nekin kilot ovat lähtenyt yksinomaan 5:2 pätkäpaaston ansiosta. (Aiheesta lisää blogini 5:2-osiossa.) Mutta vaikka kiloja on pikkasen lähtenyt, eivät aallot ole lientyneet. Joten: ei toimi muutaman kilon painonpudotus.

Mielikuvaharjoituksia on kokeiltu, juu, katseltu sielun silmin itseä kellumassa Jäämeressä ja kuviteltu jääpalakylpyä. Ei tuottanut toivottua vilvoitusta kumpikaan.

Hengitysharjoitukset ovat tuttuja ennestään: sisäänhengityksellä keuhkot umpitäyteen ilmaa, hitaalla uloshengityksellä keuhkot ihan tyhjiksi, 1-3 sekunnin pidätys molemmissa ääripäissä. Toimii. Ainakin vähän. Se auttaa pikkaisen lieventämään ennen aaltoa iskevää ahdistuspuuskaa.

Rentoutusharjoitus/meditaatio. Toimii, auttaa nukahtamaan. Ainakin yhdessä melatoniinin kanssa. Mutta vaikutus ei kestä montaa tuntia.


Tuuletin toimii takuulla! Sellainen on ihan pakko olla ainakin makuuhuoneessa ja ruokapöydän päässä, muuten ei tulisi elämästä mitään. Makkariin olen sijoittanut sen niin, että yletyn makuultakin katkaisijaan helposti ja että ilmavirta ei posota suoraan kasvoihin. 
Viuhkoja olen hankkinut kymmenkunta eikä yksikään ole liikaa. Niitä pitää riittää joka laukkuun, sekä niihin kodin istumapaikkoihin, joihin tuulettimien hönkä ei ulotu. Viuhkat kandee hankkia ulkomaanmatkoilta, niin saa nättejä ja tyylikkäitä; kotimaisten köyhänmiehenbasaarien Japani-aiheiset paperiräppänät on meinaan aika noloja.

Paras viuhkamannekiini ikinä, päihittää ujot geishatytöt mennen tullen: Michael Monroe!

Viileä tyyny, josta olen kertonut omassa erillisessä jutussaan, oli hyvä hankinta. Ihana oli kierähtää sen päälle aallon alkaessa, tai vetää se syliin sikiöasentoon käpertyessä.Valitettavasti vain se lakkasi toimimasta vuoden päästä, pöh. Syynä saattoi olla se, että raahasin tyynyn mukaani Bangkokiin, ja koneen ruumassa sen vakuumisysteemi ehkä hajosi...? 

LadyCare magneetti.

Valmistajan mukaan LadyCare on kehitetty varta vasten vaihdevuosioireiden hoitoon.
Sen luvataan "tasapainottavan hormonitoimintoja lähettämällä staattista magneettikenttää".
Se asetetaan pikkareihin alavatsan kohdalle ja pidetään siinä yötäpäivää.
Nyt se on sitten jo pakko lähteä niitä mummoalkkareita hankkimaan, ei tuo mötikkä tavallisissa tangoissa tule pysymään. Hehe.
31 kommenttia:

 1. Myötätuntoni Sisko... ei ole inhimillistä kärsiä kuumista aalloista. Vuosikausia siis. En kykene edes kuvittelemaan, mutta toivon että olet lopun edellä kuumien aaltojen suhteen tietenkin.

  Itse taistelen migreenin kanssa. Epäilen yhteyttä hormoneihin ja yritän nyt voidella itseni estrogenigeelillä. Hetkellistä apua on ollut mutta nyt tuntuu taas että ei taida auttaa pitemmän päälle tämäkään.

  Mutta jos se houkuttelisi noita ukonköriläitä kosiskelemaan niin olisi edes jotain hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos emppaamisesta, Outi! Ja juu, migreenihän on yksi vaihdevuosioireista, mutta voihan sitä tulla muutenkin. Mulla yksi ystävä on kärsinyt migreeneistä kaksikymppisestä lähtien.

   Kyllä munkin tekisi jo mieli jotain estrogenigeelejä kokeilla, mutta tuntuisi tyhmältä ryhtyä siihen vasta nyt, monien vuosien kärvistelyn jälkeen. Kun ne syyt, miksi en alunperin mitään korvaushoitoja aloittanut, pätevät edelleen.

   Voi kun odotan sitä aikaa, että kehtaisi edes lähteä vilkuilemaan mitään äijänköriläitä!

   Poista
 2. Melkoinen lista. ja rahaa on palanut huh.

  Olen toistaiseksi ja edelleen estrogeenilaastarin käyttäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa edelliselle kommentoijalle vastasin, että itsenikin tekisi jo mieli kokeilla jotain estrogeenijuttuja. Mutta on niin monta syytä, miksi ne ei mulle sovi, että pakko vaan kestää ilman. Onneksi kaikkien ei tarvitse, ja siitä olen vilpittömästi iloinen!

   Poista
 3. Hei! Just tulin apteekista Menoforce strongin kera.. Jos ei tämä auta yhtään niin parin kuukauden jälkeen seuraava siirto on ehkä estrogeeni..
  Aika pitkän listan olet käynyt läpi, ei voi muuta sanoa. Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä siis aloitan myös tänään viimeisenä toivona Menoforce Strongin. Aion ottaa eka tabletin tänään illalla. Onko sinulla auttanut Marre?

   Poista
  2. Anteeksi, nyt vasta näin kommenttisi! Toivottavasti Menoforce sulla auttaa, vaikka mulla ei. Ja jos ei sulla ole mitään esteitä estrogeenin käytölle, niin siitä vaan! Itse ottaisin heti jonkin laastarin takapuolen jos voisin :) Tsempit sinnekin!

   Poista
 4. Siirsin tämän tänne uudempaan osioon. Samassa liemessä olen. Nostan todella hattua tästä blogistasi...en nyt tässä huurupäissäni tajua, että miten sinulle voi laittaa s-postia suoraan? Olisi himppasen kysyttävää kokeneelta konkarilta!
  Liityn tähän onnellisten ja onnettomien joukkoon.

  Nainen 46 v. 1,5 vuotta sitten poistettiin kohtu, heti sen jälkeen oli kuumia aaltoja noin 3 viikkoa, mutta ne meni ohi, kunnes nyt vuosi sen jälkeen alkoivat uudelleen.

  Aivan järkyttävää. Olen aina ollut huono nukkumaan ja nyt siis en ole nukkunut enää ollenkaan, kuin jotain parin tunnin verran yössä. Illalla otan unilääkkeen, siitä sitten kahden tunnin päästä herään, kun kuuma aalto tulee. Sitten en enää nukukkaan, ellen ota toista, kolmatta tai neljättä unilääkettä. Minun elämä on siis mennyt täysin pilalle, kun en voi enää nukkua, ei löydy unilääkettä, joka tyrmää minut niin, etten heräisi kuumaan aaltoon.

  Veritulpan saaneena en voi käyttää hormoneja. Päivisin hallusinoin unettomuuden takia, näen mustia varjoja ja pelästyn kuollakseni niitä. Lääkärit ei voi enää auttaa. Olen kokeillut kaiken näköisiä luontaistuotteita mitä markkinoilta löytyy. Mikään ei ole auttanut. Olen tässä nyt sitten ollut puoli vuotta melkein täysin nukkumatta, eli kahden tunnin yöunilla mennään. Ainoa hyvä asia on, että olen kotirouva, eikä tarvitse mennä töihin. En kykenisi. Autoa en uskalla enää ollenkaan ajaa, kun olen kuin känninen unettomuuden takia. Tänään sitten sain taas uuden tuotteen Menoforce A.Vogel. Jollei se auta, niin peli on menetetty. Että tällaista täällä. Ei ole todellakaan ainakaan minulla leikin asia. Olen tässä jo miettinyt, että otanko hormonit suurista riskeistä huolimatta. Parempi se lyhyt elämä, kuin pitkä mikä on vaan kärsimystä. Jos tulee keuhkoveritulppa, niin tulkoot. Kusessa ollen. Äidilläni on ollut kuumia aaltoja jo yli 20 vuotta, mutta hän on ollut aina hyvä nukkumaan, joten pärjää. Minä en pärjää.
  Sinun blogisi on aivan mahtava. Miten olet itse pärjäillyt? Miten saat nukuttua? Ihanaa tietää etten ole yksin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kuule, kirjoitin kamalan pitkän vastauksen, joka tarkemmin ajateltuna ei ehkä olekaan hyvä olla kaikkien näkyvillä. Ja sinä et ole sitä luultavasti itse nähnyt. Joten poistin sen.

   Harmi, etten nähnyt kommenttiasi ajoissa, olisin vastannut siihen heti. Jostakin syystä sähköpostiini ei enää ole kolahdellut viestejä jos on tullut kommentteja. Mutta sain asian korjattua (luulisin). Joka tapauksessa, sählöpostisoitteeni on blogin ylälaidassa:
   variksenvarvas@sci.fi

   Tsemppiä, jos näet tämän! Ja laita s-postia, kerron sitten miten saan itse nukutuksi enemmän kuin 2 tuntia yössä.

   Poista
 5. Hei! Mielenkiintoista lukea kokeiluista, itsekin kokeillut kaikenlaista. Nyt on sellainen mieli, että menen kohta lääkäriin ja pyydän estrogeenilaastarin tai -geelin. Olen lukenut, että sen haitat ovat pienemmät kuin suun kautta otettavien tablettien. Mitkä ovat mielestänne pahimmat esteet hormonihoidolle? Itse tupakoin kaiken lisäksi...olisi halua lopettaa, mutta lievittää ahdistusta ja stresssiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Mähän en ole mitenkään asiantuntija missään, omia juttujani vain turisen, joten toivottavasti joku viisaampi vastaisi. Tai lääkärisi. Mutta itselläni pahin ja ainoa este on se, että minulla on kohonnut syöpäriski. Äitini kuoli minun ikäisenäni (56) rintasyöpään, eivätkä lääkärit suosittele mitään korvaushoitoja. Ihan varmasti ottaisin muuten!

   Juu tuo tupakointi on tosiaan vähän huono homma. Ehkä saisit motivaatiota lopettamiseen tästä skenaariosta: ajattele, jos sairastuisit johonkin vakavaan, minkä hoitaminen vaatisi ehdottomasti tupakoinnin lopettamista? Tilanne olisi moninkertaisesti pahempi; olisit stressaantuneempi kuin koskaan, ja silti pitäisi pystyä lopettamaan. Tsemppiä lopettamiseen, ja sori jos pelottelin!

   Poista
 6. Oletko kokeillut mehiläishyytelöä? Olisikohan siitä apua?

  https://www.hyvinvoinnin.fi/natura-media-gelee-royale

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Kia, en ole kokeillut, ei ole tullut vastaan kun oon tuotteita plärälly, höh. Mutta kokeilen varmasti. Voi harmin paikka kun JUST EILEN laitoin tilauksen tonne nettikauppaan. Mutta voishan sitä ostaa jostain kaupasta kun käyn kaupungilla... Kiitos vinkistä!

   Poista
  2. Life-myymälässä on tuota ihan samaan hintaankin kuin tuolla hyvinvoinnissa. Itse olen nyt kolme päivää kokeillut ja samalla Pohjan akan -uutetta. Viime yönä sain ainakin nukuttua jo, mutta lienee liian aikaista muuten tehoa arvioida.
   https://www.hyvinvoinnin.fi/frantsila-pohjan-akka-yrttiuute

   Poista
  3. Okei, hyvä tietää, tässä on aika lähellä yks Life. Ja tota Pohjan akkaa mäkn vedin just kaksi putiloa putkeen, mutta ei se muhun tehoa millään. (Oon aikasemminkin kokeillut, ei tehonnut sillonkaan 😄
   MUTTA: eilen laitoin tänne juttua ashwagandhasta, ja joko vain kuvittelen tai sitten vihdoinkin löytyi ihmeainetta joka oikeasti tehoaa!

   Poista
  4. Hei, mullahan on aswagandhaa kaapissa. On vaan jäänyt käyttämättä, kun on niin kamalan makuista

   Poista
  5. Maku vaihtelee merkeittäin. Mun eka pussillinen oli hiton pahaa, mutten muista sen nimeä, pakkaus oli musta. Nyt on menossa jo toka pussillinen Voimaruoka'n ashwagandhaa, se on ihan jees, maistuu ehkä sahajauholta. Jos sen sekottaa johonkin, vaikka mehuun, niin sitten ei maistu miltään. Elä luovuta! :)

   Poista
 7. Mulla on Cocovin aswaa. Ja aivan kamalaa. Yritän löytää tabumuodossa, muttei ainakaan tuossa läheisessä terveyskaupassa ollut. Mehuun en halua sekoittaa, koska en käytä sokeria enkä makeutusaineita

  VastaaPoista
 8. Mäkin välttelen sokeria ja makeutusaineita, mutta en ihan sataprosenttisesti. Etkö sä pysty vetämään sitä kauheen makusta pidättämällä ensin hengitystä siihen asti että olet saanut litkun ja vaikka vesilasillisen alas ja sitten vasta hengität ulos? Tai veden sijasta vaikka kahvia? Onnea kuitenkin tabujen etsintään!

  VastaaPoista
 9. Oletko kokeillut kahvitonta, sokeritonta ja alkoholitonta elämää, auttaisko se?
  Olen kokeillut menohop strongin, menoforce strongin, menomaxin ja salvisanin. En ole huomannut mitään kummempaa vaikutusta. Välillä loppuu muutenkin kokonaan oireet, palatakseen ensin vuoden päästä, nyt viimeksi parin kuukauden päästä.
  -Tua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kahvilla on kyllä yhteyttä aaltoihin, ehdottomasti, mutta se tuntuu vain heti kahvittelun jälkeen. Mutta kahvista en luovu, ever! 😄 Sokerin käytön olen vuosien varrella onnistunut välillä vähentämään ihan minimiin, mutta en kyllä ole huomannut mitään vaikutusta. Alkoholia en käytä oikeastaan ollenkaan. Mutta hyviä pointteja!

   Onpa ärsyttävää, että aallot voi alkaa uudestaan vielä vuoden jälkeen loppumisesta. Eli käytännössä onkin ollut vain tauko. Et varmaan näe tätä, mutta jos näkisit, niin olisi tosi mielenkiintoista tietää kauanko ne sulla ne on nyt kestäneet ja oletko löytänyt mitään mistä olisi apua?

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Keväällä 2015 poika pääsi ylioppilaaksi ja pari kuukautta sitä ennen oli aaltoja, sitten ne loppui (loppuiko kun stressi juhlista loppui ) palatakseen tänä keväänä ja kesti taas n. kuukauden. Elokuussa alkoivat uudelleen. Luultavasti mulla on ollut jo muutaman vuoden oireita, olen vain luullut niitä parin päivän kuumeeksi :) nyt on taas hieman vähentynyt viikon aikana - oliskohan viikko sitten aloittamallani ashgawandhalla osuutta siihen :)?
  Kuljin viime vuoden paula heinosen luennoilla ja söin paljon hyviä rasvoja, antioksidantteja yms - oliskohan niillä ollut osuutta oireettomuuteen talvella ja puolen vuoden täystipattomuudella. Aallot alkoi kyllä uudelleen kun vielä söin noita, viimeisten menkkojen aikoihin.
  Parin viikon päästä menen paulan viimeiselle luennolle jossa käsitellään juuri vaihdevuosilisäravinteita. Myöhemmin syksyllä on kurssi jossa käsitellään myös vaihdevuosia :)
  -Tua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, sulla on vasta viime vuonna aallot alkaneet. Hyvällä tsägällä pääset vähällä, ja joudut sietämään vain pari vuotta tota eipäs-juupas-tilannetta ja siinä kaikki! On kaksikin tuttua, joille on käynyt niin.

   Ashwgandha, jes! Mä lopetin sen käytön kuukaudeksi, kun olen lukenut että noiden luontaistuotteiden kanssa on hyvää pitää välillä taukoa, muuten teho laimenee. Tai jotain. Yöt muuttui ihan helvetillisiksi.

   Mä kävin yhdelä Heinosen luennolla sata vuotta sitten, ja voisin hyvin mennä uudelleen. Oon nimittäin ihan epätoivoisessa vaiheessa painonpudotuksen(kin) kanssa, ja juuri noita juttuja olen yrittänyt googlailla. Alanpa metsästääkin Heinosen kursseja :) Kiitos vinkistä!

   Poista
  2. No höh, Heinosen sivuilla sanottiin ettei ole yleisöluentoja tulossa :(

   Poista
 12. En tarkoittanut paulan yleisöluentoja vaan koulutusta :) http://www.paulaheinonen.fi/koulutukset/
  -Tua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu no niin mä päättelinkin, lucky you! :) Mulla ei olis mahdollisuutta kuin yleisöluontoihin, joten niitä odotellessa pitänee selvitellä asioita muualta. Jahka innostus iskee.

   Poista
 13. Oletko syönyt E-vitamiiniä? 500 mg annosta päivässä. Aloitin vähän yli viikko sitten. Pistin samalla ashgawandhan tauolle. Kuumotukset on huomattavasti vähentynyt ja lyhentynyt, en ole tarvinnut viuhkaakaan moneen päivään :) Sen olen myös huomannut, että mitä enemmän liikun sitä harvemmin tulee. Saas nähdä miten käy kun pidän tauon E:stä kun ne loppuu :)
  -Tua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Kokeilin jossain vaiheessa yhdistelmää jokin-menopaussi-valmiste + vahva E-vitamiini (en muista mg-määrää), kun kauppias sitä suositteli. En huomannut mitään :( Mutta ehkä se oli miedompi kuin tuo sun 500mg. Just ostin ashwagandhaa, yli kuukausi oli taukoa. Kun se loppuu, niin koklaan tuota sun ehdotusta.

   Uskon tohon liikuntaan. Joku päivä vielä kokeilen sitä ;)

   Poista
 14. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista