tiistai 1. marraskuuta 2011

Waihdevuodet MINOON VAAN MINORITYN EDUSTAJA!

Jos olet näitä jorinoitani lukenut ja kauhistunut, niin lue sitten tämäkin:


NELJÄSOSALLE NAISISTA EI TULE MITÄÄN VAIHDEVUOSIOIREITAHelpottiko? Voit hyvinkin kuulua niihin hannuhanhittariin. Tai sitten heihin, joiden ainoa vaiva on pelkät hedarit tai unihäiriöt. Tai sitten voit saada useampia oireita, mutta ne ovat niin lieviä, että eivät häiritse ruusuilla tanssimista (jota myös sun elämäksi kutsutaan). Tai sitten ne kestävät vain vuoden, mikä on ei-mitään. Useimmilla niihin kuitenkin menee 2-5 vuotta, alkaen siitä kun menkat muuttuu epäsännöllisiksi, ja voimistuen sitten kun menkat kokonaan loppuu. (Toisilla vaivat saattaa kestää jopa 10 vuotta, mutta ei nyt mietitä sitä.)

Itse satun kuulumaan siihen vähemmistöön, jolla on paljon ja sylettävän inhoja oireita. Pahimpina nuo korkeat kuumat aallot ja mielettömät mielialamyrskyt. Siksi mie ruikutan niin korkiilta ja kovvoo! Vaikka toisaalta liittyy tähän jotain hyvääkin: amerikkalaistutkimuksen mukaan voimakkaat oireet pienentävät rintasyövän mahdollisuutta peräti 40-60 % (HS 28.1.2011) Se on kova juttu!
Kenellekään, siis kenellekään, ei tule kaikkia näitä oireita mitä seuraavaksi luettelen. Ihan vaan siksi laitan, että jos niitä alkaa tulemaan ja ikä on kohillaan, niin ei tarvihe pelästyä että sairausko iski kun kyse lienee vaan luonnonvoimista: 
kuumat aallot (80%), masentuneisuus (75%), yölliset hikoilupuuskat, ärtyneisyys, hermostuneisuus, rintakivut, sydämen tykytys, päänsärky, nivel- ja lihaskivut, tuntohäiriöt käsissä ja jaloissa, haluttomuus, painonnousu, unihäiriöt, väsymys, aggressiivisuus, hermostuneisuus, ummetus, virtsaamisvaivat ja -karkailu, muistin huononeminen. Lisäksi: estrogeenitason vaihtelu tuntuu aivoissakin ja aiheuttaa PMS-tyylisiä mielialan vaihteluita kuten kiukkuisuutta, itkuisuutta sekä masennusta.
Tästä tuli nyt tämmöinen faktapläjäys, mutta aikaisemmista kirjoituksistani saattoi saada niin hurjan kuvan että tuntui tärkeltä jakaa vähän objektiivisempaakin tietoa asioista. Näitähän löytyy netistä ja kirjoista tuhansia sivuja, poimin tähän vain muutamia juttuja.
Huh, nyt kun sain tämän pelottelusta siinneen syyllisyyden tunnoltani voin kaatua höyhenenkevein mielin sänkyyn hikoilemaan ja pyörimään ;)

2 kommenttia:

  1. Hei vaan, en ole vielä kaikkea kirjoittamaasi lukenut, mutta haluaisitko lisät tuohon listaan myös sen, että elimistö saattaa käyttäytyä niin, että ei ymmärrä alkuunkaan, että 50 vuoden teitämillä sopisi estrogeenituotantoa vähennellä eikä suinkaan lisätä tolkuttomasti? Aiheuttaa meinaan aivan määrälliseti järjettömiä ja pitkiä vuotoja... nimimerkillä puolisokin-on-ilahtunut-kun-uidaan-yhdessä-aamuisin-punaisessa-nesteessä... ;-D

    VastaaPoista
  2. No heippa Eeva. Sulla kun ei ole kuukautiset vielä loppuneet, niin sulla on menossa perimenopaussivaihe - johon juurikin kuuluvat hirveän runsaat vuodot. Niin runsaat, että mullekin lääkäri ehdotti kohdunpoistoa että loppuisivat. No, en suostunut. Voithan säkin käväistä lääkärin juttusilla, nimittäin on niillä muitakin keinoja (ei vaan sopinu mulle).

    Tai sitten koita kestää vaan, ennemmin tai myöhemmin ne vuodot takuuvarmana loppuu kokonaan. Ai niin, niin kauan kuin on kuukautisia, niin kauan on mahdollisuus tulla raskaaksi! Eli jos et halua tehdä Sally Spectroja, niin kandee olla varovainen ;)

    VastaaPoista