torstai 12. tammikuuta 2012

Painonpudotuspäivis: VIIKKO 1 Pistelaskuun totuttelua

Päätinkin pitää kunnianhimoisesta 10 kilon painonpudotuksestani (yksi keinoista joilla vähentää vaihdevuosioireita) erillistä päiväkirjaa. Ainakin itselleni siitä tulee olemaan hyötyä. Pitää palata pari päivää taaksepäin, jotta voin aloittaa tämän lähtöruudusta...

PÄIVÄKIRJA PAINONPUDOTUKSESTA
Aloituspäivä: 9.1. 2012
Aloituspaino: 82 kg
Tavoite: - 10 kg heinäkuuhun 2012 mennessä
Keinot: Painonvartijoiden pistesysteemi (omatoimisesti)
Liikuntaa 2-3 kertaa viikossa
VIIKKO 1 Pistelaskuun totuttelua
22 pistettä / päivä
Menossa neljäs päivä. 
Maanantaihan meni ihan susille, kun en edes muistanut koko juttua ja vedin heti aamusta pari paahtoleipää runsaalla voilla ja kermajuustolla. Lisäksi tein jumalaisia sämpylöitä (joita teen harvoin, mikään kodinhengetär en ole), enkä pystynyt vastustamaan vaan ahmin niitä kolme kerralla! Siispä päätin että ei vaiskaan, aloitankin vasta huomenna tiistaina. Että tehokas alku :D
Mutta aloitin kuin aloitinkin tiistaina. Ihan täysin en pysynyt pistemäärässäni 22, meni kolmella yli. Syykin selvisi jälkeenpäin: sinänsä loistava ruoka, salaatti, tuo kamalasti pisteitä jos siihen lotraa sekaan liikaa öljyä ja fetaa. Siis kaksi opetusta heti alkuun: älä tee sämpylöitä + hillintää salaattihärpäkkeiden kanssa.
Pistesysteemissähän kaikki syömiset laitetaan ylös, muuten olisi mahdoton pitäytyä oikeassa pistemäärässä. Ja pisteet pitää merkitä HETI, vaikka kauppakuitin takapuolelle, muuten niitä ei illalla muista! Itse olen hankkinut tarkoitusta varten mielettömän kauniin muistivihon ja hyvän kirjoitustussin. Kaikki, mikä auttaa, kannattaa asian eteen tehdä. Itse olen kauneudenpalvoja, siksi suloiset kirjanpitovälineet ja siksi kaunis kattaus aina kun siihen on aikaa. Koskaan, siis koskaan, ei ruokaa saa rynniä ahmimaan seisaaltaan pää jääkaapissa ja toinen jalka vielä eteisessä. Silloin sitä vetää liikaa, eikä edes nauti yhtään.
Jotta pistesysteemistä saa jonkinlaisen käsityksen, niin laitan tähän malliksi varsinaisen ekan päiväni kirjanpidon.
tiistai 10.1. 2012 22 pistettä
- maitoa 2 dl (koko päivän kahvit + teet) 1,5p
- puuro maidolla (+ 1 tl “ilmainen” sokeri)* 3p
- 2 x sämpylä + 2 tl “voi” (40% Oivariini) 5p
- 2 rkl tonnikalaa vedessä (arvio) 1p
- omena (pieni) 0,5p
- 2 x Craquette korppu + 2 tl “voi” 1.5p
- 2 x näkkäri + 2 x “voi” 2p
- sämpylä + 1 tl “voi” 2,5p
- 10% fetaa 3 rkl 3p
- oliiviöljy 2 rkl 3p
- 1-olut 1,5p
- omena (pieni) 0,5p
yhteensä 25p (3 pistettä yli siis)
Tämän ekan kirjanpidon kanssa vähän velttoilin, en jaksanut tsekata mitä 1-olut oikeasti “maksaa” vaan pistin arviolta, ei hyvä. Sama juttu Activian kanssa. Craquette-korppuja ei pistekirjasta edes löydy. (*”Ilmainen” sokeri (max 3 tl) on yksi monista päivittäin sallituista jutuista, joista ei mene pisteitä lainkaan.)
Vielä pistesysteemistä
On tärkeää, että ylös kirjataan oikeat määrät. Öljyä ei kannata vain lorauttaa pannulle, ainakaan aluksi, ennen kuin oppii arvioimaan että meneekö sitä 1 vai 3 ruokalusikallista. Erohan on 3 pistettä - 1/7 koko päivän pistemäärästä! Itse ainakin mittaan kiltisti lusikalla ainakin “kalliit” ruoka-aineet.
Myöskin tosi tärkeää on jättää “pienet muruset” popsimatta. Kulhosta napattu kourallinen pähkinöitä tai nachoja tai lapsen lautasen syöminen tyhjäksi muussista ja nakkikastikkeesta tekisi hyvinkin 3 pistettä. Suklaamoussen jämät pahimmillaan jopa 5p, yksi pieni annos kun maksaa 10 pistettä. Jos tuommoiset jättää merkitsemättä, etenkin päivittäin, niin silloin menee aina yli. Eikä paino laske. Siihen on syynsä, että kaikki lasketaan puolen pisteen tarkkuudella. SYSTEEMI TOIMII KUIN TAUTI KUNHAN PISTEISSÄ PYSYTÄÄN, se on ihan fakta.
Ohoh, alan kuulostaa ihan kouluttajalta! Harmi kun Painonvartijat lähti Suomesta, olisivat varmaan houkutelleet sinne duuniin hirmuliksalla (tai ilmasilla pisteillä :)
Tänään oli siis neljäs päivä ja pisteissä on pysytty, jos ne yhteensä laskee. Nyt kello huitelee jo kahdeksaa ja käytettävissä edelleen 11 pistettä, aika mieltsii! Tosin päivällinen on vielä syömättä, mutta se on eiliseltä jäänyttä nollapistekeittoa :) joten leipää saa vetää niin että napa rutisee ja vielä jälkkärit päälle. Hiphuraa, näin helppoahan tää olikin!

2 kommenttia:

  1. Tsemppiä Menna! Vähän samanlaiset ajatukset täälläkin päin näin vuoden vaihteen jälkeen. Eli kiloja pois ja kuntoilua, eilen liityin jäseneksi LadyLinelle :) Tervetuloa uusi, terveempi ja hoikempi elämä :)

    VastaaPoista
  2. No hitto, hyvä Anu, ja kiitos kuule esimerkistä. Heti äsken kun luin tän kommenttisi, niin soitin samantien SATSiin ja meen kohta allekirjottaa sopparin! Hyvä me, hyvä me, tästä se uusi elämä alkoi!

    (Siellä oli sattumalta tänään vielä voimassa alotustarjous eli eka kuukaus ilmaseksi + 2 Personal Trainerin ohjausta päälle. Huomenna ei olis enää ollu, eli kiitos tosiaan että pistit ton kommentin, muuten olisin venkoillut sen soittamisen kanssa vielä viikon-pari... :)

    VastaaPoista