maanantai 23. heinäkuuta 2012

Waihdevuodet: VULVODYNIA - VAIVA, JOTA LÄÄKÄRIT EI TUNNISTA


"Vessajuttuja 2:ssa" etäännyin varsinaisesta aiheesta (ummetus, virtsankarkailu) kertomaan muista syistä, jotka voi aiheuttaa kipua ja oireilua alavatsassa. Olin nimittäin juuri saanut kuulla erilaisista laskeumista. No, nyt sitten törmäsin Me naisissa (7/12) sairauteen nimeltä vulvodynia, joka niinikään aiheuttaa samantyyppisiä oireita! Ja minä tyhmä kun luulin, että nyt kun menkat on kärsitty ja synnytykset hoidettu, niin alapäässä vallitsee ansaittu lepo ja rauha (kunhan huolehtii, että vatsa toimii). Vaan ei, kaikenlaista kivaa voi vielä tulla eteen.

Nettiä tai lääkärikirjojahan siis ei todellakaan kannata alkaa pläräämään, muuten löytää itsestään kaikki sairaudet tinnituksesta Touretteen. Tästä vulvodyniasta halusin kuitenkin mainita, koska vaikkei sillä ole väliä etten minä ole siitä kuullut, niin väliä on sillä ettei siitä ole moni lääkärikään kuullut! Tai ainakaan ei tunnista sitä, niin gynekologi kuin olisikin, vaan pyörittelee vain silmiään tai kirjoittaa suoraan hiivalääkereseptin.

Lehtijutussa haastateltu HYKSin naistenklinikan asiantuntija Tomi Mikkola sanoo, että "yli 60% (meille) hoitoon hakeutuvista potilaista on käynyt jo vähintään kolmella lääkärillä". Ja yleensä he ovat ennättäneet kärsiä vulvodyniasta jo vuosikausia. Lääkäreiden tietämättömyys on törkeää, kun Mikkolan mukaan "Yleisimmän arvion mukaan vulvodyniasta kärsii 10-15 prosenttia naisista jossain elämänsä vaiheessa". Kävin tsekkaamassa, kuinka paljon 30-64-vuotiaita naisia Suomessa tällä hetkellä on, ja aika paljon on: noin 1,3 miljoonaa. Siitä kun laskee 10-15 prossaa, niin se tekee 130 000 - 195 000 naista!

Siispä lääkäreille (ja muillekin) tiedoksi, että vulvodynia on emättimen, ulkosynnyttimien tai ulkoisten sukupuolielinten kiputila. Sen alalaji nimeltä neuropaattinen vulvodynia on yleisin vanhemmilla naisilla. Oireita: jatkuva emättimen kiputila (muistuttaa hermovauriokipua) joka voi olla paikannettavissa tiettyyn kohtaan tai sitten ei, ja joka joka voi säteillä reisiin tai ristiselkään, alapään epämääräisiä tuntemuksia kuten polttelua tai viiltelyä, yhdyntäkipua, sekä jatkuvia virtsatie- ja hiivatulehduksia. Siinä yleisimmät.

Vulvodyniaa voi hoitaa. Hoidoista sekä koko taudista ylipäätään löytyy lisätietoa muun muassa täältä: www.vdopas.com. Sieltä löytyy myös vertaistukiryhmä., lääkärit haloo!

* Lähdetietoa löysin siis netistä ja Me naisten jutusta *



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti