keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Painonpudotus: Suklaa hoikistaakin


Anteeksi etten jaksa referoida alla olevaa tutkimusta, vaan pistän sen tähän sellaisenaan. Sen sisältö on kuitenkin niin tärkeä, että se pitää tuoda julki kaikilla maailman foorumeilla, myös tässä minun pikku blogissani ;) Siinä nimittäin kerrotaan, että 5 kertaa viikossa suklaata syövät olivat hoikempia kuin ne, jotka eivät syöneet suklaata - okei, vain vajaat kolme kiloa, mutta kuitenkin!

Omakohtaista kokemusta asiasta ei ole, vielä. Suklaa on kyllä maistunut, mutta kun kaikki muukin herkku on maistunut niin suklaan hoikistava vaikutus ei ole läskien alta näkynyt ;) Tähän asiaintilaan on tultava muutos, elokuun puoliväli voisi olla hyvä ajankohta alottaa (taas). Syksystä alkaen mussutan vain suklaata. Kasikutosta tai vähintään seiskakymppistä.

(En ole tallettanut ao. artikkelin lähdettä, pahoitteluni siitäkin, mutta se on melko varmasti HS-verkkolehti ja julkaistu hiljattain.)


Säännöllinen suklaan syönti saattaa alentaa painoindeksiä, kertoo Yhdysvalloissa tehty tutkimus.
Kalifornian yliopiston San Diegon kampuksen tutkijat selvittelivät statiinien eli kolesterolia alentavien lääkkeiden vaikutusta ihmisiin. Terveitä koehenkilöitä oli kaikkiaan 972, sekä miehiä että naisia. Heidän keski-ikänsä oli 57 vuotta.

Koehenkilöiden elämäntapoja ja ravintotottumuksia seurattiin säännöllisesti. Tutkimuksessa kysyttiin muun muassa, kuinka usein tutkimukseen osallistuvat söivät suklaata.

Tutkimustuloksista selvisi, että suklaan säännöllinen kulutus oli yhteydessä muita koehenkilöitä alhaisempaan painoindeksiin - huolimatta suklaan tuomista lisäkaloreista.

- Kaikki ovat olettaneet, että suklaa on jollakin tavalla perimmiltään paha asia, koska se on kaloripitoista ja koska sitä syödään tyypillisesti makeisena, sanoi tutkija Beatrice Golomb.

Suklaan tiedetään sisältävän aineenvaihduntaa edistäviä ainesosia kuten antioksidantteja. Nämä polyfenolit saattavat lisäksi torjua sydäntauteja ja edistää elimistön herkkyyttä insuliinille.

- Löydöksemme näyttää antavan tukea siihen laajaan tutkimustietoon, jonka mukaan kalorien laadullinen koostumus - ei ainoastaan kalorien määrä - on vaikuttaa loppujen lopulta eniten painoon, sanoi Golomb.

Suklaan vaikutus oli huomattava. Viisi annosta suklaata viikossa syövät koehenkilöt olivat 2,3-3,2 kiloa hoikempia kuin ne, jotka eivät syöneet lainkaan suklaata. Vaikutus oli sidottu nimenomaan suklaan syöntikertoihin, ei kokonaismäärään.

Harvardin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkija Eric Ding kehottaa yleisöä kuitenkin ottamaan huomioon suklaan sisältämän runsaan energian. Dingin mukaan parhaimman vaikutuksen suklaasta saa, jos sitä ei lisää muuhun kaloriannokseen vaan jättää suklaapäivinä syömättä jotakin muuta.

Tutkimuksessa on puutteensa. Koehenkilöiden määrä oli suppea eivätkä tutkijat ottaneet huomioon suklaan laatua. Tummaa suklaata pidetään terveellisempänä kuin vaaleaa.

2 kommenttia:

  1. Minäkin sen verran ko. juttua luin että otsikosta ymmärsin hakea suklaalevyn mussutettavaksi maanantaina heti herättyäni. En koko levyä, mutta puolet siitä meni ja päätin että kyllä sillä illallinen korvautuu.

    Mulla on maitoallergia, mutta kummasti vatsa sen määrän kestää ja kun iho-oireita ei tule....

    Vaan joku unohti ottaa eilen illalla antihistamiinin ja nyt pärskityttää ja niin kyllä vaikka olisin ottanutkin. Tänä vuonna nämä siitepölyt on aiheuttanut meikäläiselle edellisvuosia enemmän oireita. Niisk, niisk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ihan tummaa suklaata ostasit, niin ei olis ollenkaan maitoa. Mutta kyllä sä sen jo tiesitkin :)

      Mä joudun kanssa ottamaan triplalääkityksen siitepölyihin tänä vuonna: kortisonipitoista Beclonasal-nenäsuihketta, Duact-kapseleita ja illalla vielä Heinixiä (joka alkaa väsyttämään, mikä erinomaisen hyvä juttu). Jätin välillä Duactin veks, ku se on niin kallistakin, ja heti pasahti poskiontelotulehdus. Siihen vedän nyt toista antibioottikuuria peräkkäin, ääh!

      (Siis eihän poskiontelotulehdukseen tarvii aina antibiootteja, se voi mennä itsekseen ohi. Nyt ei mennyt.)

      Poista