perjantai 6. heinäkuuta 2012

Waihdevuodet: VESSAJUTTUJA, OSA 2, LASKEUMAT

LISÄYKSIÄ


Olisi pitänyt kirjoittaa edellinen Vessajuttuja vasta tänään. Luin nimittäin äsken uutta Iiris -lehteä (4/2012) plus sain blogini lukijalta sähköpostia, ja niissä molemmissa kerrottiin asiasta josta en ole ennen kuullutkaan ja joka voi vaihdevuosi-iässä aiheuttaa samanlaisia oireita kuin ummetus - nimittäin kohdunlaskeuma*.

Oli pakko lähteä googlailemaan. Heti kävi ilmi, että on muitakin ummetuksilta vaikuttavia vaivoja, joista en ole kuullut. Esimerkiksi peräsuolen laskeuma

Selvisi myös, että kyseiset vaivat eivät ole tyystin harvinaisia nuoremmillakaan naisilla, joille niitä voi ilmaantua synnytyksessä ja/tai raskauden aikana löystyneiden lantionpohjalihasten vuoksi. Joillakin "pollukka" kuulema kurkistelee melkeinpä hipstereiden lahkeista ja haittaa kävelemistä! Huh huh. Mutta molemmat mainitut ongelmat ovat nuorella iällä ilmeisesti helposti korjattavissa lantionpohjalihasten jumpalla. Se vatsatanssi, vatsatanssi! Ja kuulat, kuulat (gynekologit suosittelee). 

Noista kuulista** sentään minä tätikin olen kuullut, ja itse asiassa viimeisen synnytyksen jälkeen ne hankkinutkin. Jos en väärin muista, niin taisin pari kertaa kokeillakin! Hmm, olisivatkohan ne vielä tallessa, vai lienevätkö hukkuneet jossakin niistä kuudesta muutosta joita ollaan tehty viimeisen 13 vuoden aikana...

Leikkaussaliin noiden laskeumien vuoksi päätyy moni vanhempi nainen, joilla ongelmaa aiheuttavat hormonitasapainon muutokset ja lantionpohjan kudosrakenteen heikkeneminen. (Joka viidennen iäkkään naisen kohtalo, netistä luin.) Laskeumien kehittymistä voi kuitenkin ennalta ehkäistä - ja nyt kaikki yhdessä - lantionpohjalihasten  jumpalla. Niitä vaihtoehtoisia tapojahan löytyy, jos ei napatanssi tai kuulat innosta.

Taidan olla varsinainen mummomagneetti, kun taas tuli mieleen eräskin umpivieras vanha nainen, joka meikäläiselle puhahti, että "hyvähän teidän nuorten naisten on, kun saatte tietoa asioista, ei meille aikanaan kukaan tullut mitään kertomaan ja nyt saa kulkea vaipoissa." Vasta nyt oikeasti ymmärrän, miksi naista niin suututti. Mutta en kuollaksenikaan muista, missä olimme, kun hän juuri minulle päätti asiasta avautua. Huono muisti, haahaa, siinä kanssa yksi ärsyttävä vaihdevuotisen ongelma, jota ensin alkavaksi dementiaksi luulin ja säikähdin tietysti kuollakseni. Mutta tästä asiasta lisää myöhemmin (jos muistan). 


* Kohdunlaskeumasta löytyy netistä paljon tietoa, kuten myös ** kuulista. 








1 kommentti:

  1. netti on kuin entisajan lääkärikirja... mutta oikeasti ehkä meidän sukupolvella voi olla paremmat keinot hyödyntää saatavilla olevaa tietoa. Ja luulosairaat nyt keksii ihan omasta päästään kuten minä...heh.

    Viimeisin digu alavatsakivuille on jonkinmoinen revähdys kiitos taannoisten ylensyöntien... ja jos olen aivastellut allergisen nuhan vuoksi... sehän voi riittää... sillä tuo kipu on lähtemässä hiljalleen pois. Ja on enää yskiessä.

    Minulle järkyttävintä on tänä vuonna ollut juuri huomata miten laaja-alaisia oireita vv-ajasta poikii... moni sanoo ettei haittaa mutta ehkä he luulevat lonkkasärkyä muusta johtuvaksi... kuten minä. Ja niin kuin sanoit muisti ja keskittymiskyky... ihan nollassa.

    VastaaPoista