torstai 22. marraskuuta 2012

Eloa naisen... ITKEMISEN VAIKEUDESTA

Poistin tämän tekstin osiosta "Voi elämä...", se kun käsittelee vain kuolemaa.






Olen kateellinen ihmisille, jotka pystyvät itkemään, ja vieläpä toisten nähden. Pystyisinpä itse edes yksin ollessani.

No itse asiassa joskus pystynkin, Titanicin kanssa menee joka kerta puoli pakettia nessuja. Pienempiä tirautuksia kirvoittavat monet muutkin elokuvat, varsinkin sellaiset, joissa joku uhrautuu toisen puolesta. Dokumentitkin liikuttavat, etenkin pienimuotoiset tavallisten ihmisten tarinat, kuten se yksi missä noin satavuotiaat sisarukset olivat ikänsä huolehtineet toisistaan ja joutuivat sitten eri hoitolaitoksiin, kun eivät enää jaksaneet hakata halkoja ja kantaa vettä kaivosta vanhaan pirttiinsä. Toisten puolesta pystyn kyllä itkemään, omia asioitani en, vaikka ne olisivat kuinka hirveitä. Ihme juttu.

Olen tietysti tätä miettinyt ja selityksiä löytänyt. Meillä päin ei vain ollut sopivaa näyttää surujaan. Tai pelkojaan ja ahdistuksiaan. Yhden ainoan kerran koko elämäni aikana olen nähnyt äitini itkevän, yhden ainoan! Itkemisen mallia ei siis ole tullut kotoa, eikä myöskään äidin puolen sukulaisilta, joiden kanssa vietin paljon aikaa lapsena. Olin mummolassa kaikki kesät 13-vuotiaaksi asti, siis 3 kuukautta joka vuosi.

Mummolassa kyllä naurettiin paljon. Ihanimmat lapsuusmuistoni ovatkin mummolan sunnuntaipäiviltä, kun viisi enoa perheineen täytti tuvan ja miehet kisasivat herjanheitossa. Savossa kun oltiin, hauskuus ei piillyt niinkään juttujen sisällössä, vaan siinä kuinka rehvakkain elein ne kerrottiin ja kuinka kekseliäitä sanamuunnoksia ja sananparsia käytettiin. Voi kun muistaisin niitä vielä! Mutta itketty ei, tapahtui mitä tahansa. Sääntö koski myös meitä lapsia.

Tietenkään ei kyse ollut siitä, etteivätkö sukulaiseni olisi tunteneet samoja tunteita kuin muutkin ihmiset. Niitä vain ei saanut näyttää. Miksi? Ehkä hienotunteisuudesta; ei haluttu tuottaa toisille tukalaa tai murheellista oloa, ei nostattaa pintaan torjuttuja suruja...

Isovanhempani ja heidän lapsensa, kaksi kertaa evakkoon joutuneet ja lopulta talonsa, tilansa, karjansa ja muun omaisuutensa rajan toiselle puolelle menettäneet, joutuivat pakon edessä patoamaan tunteensa, eihän ihmisen mieli olisi niitä hajoamatta kestänyt. Siihen päälle vielä pelko papan puolesta, joka taisteli rintamalla. Luoditkaan eivät onneksi pystyneet yhdeksän lapsen isää hautaan asti kaatamaan, mutta syvät henkiset haavat sodan kauheus jätti; ei silti, että pappa olisi koskaan niistä puhunut. Pystypäin hoiti laajat pellot ja metsät, halonhakkuut, heinäpaalit ja hevoskärryt, verkot veteen ynnä muut maatilan hommat luoti selkärangassaan eikä ikinä valittanut. 

Kuten ei mummokaan, joka viideltä nousi ensimmäiselle lypsylle, juotti vasikat, syötti sonnin ja porsaat, kärräsi isot tonkat maitolaiturille, pyykkäsi 11 hengen liinavaatteet kiehuvassa lipeässä, keräsi sienet ja marjat metsistä ja juuriit maasta, keitti mehut ja hillot talven varalle, leipoi leivät ja piirakat, erotteli lihat luista paisteihin, ompeli sukat ja parsi palttoot, tietysti isommat lapset jo auttoivat. Ja yritti olla muistelematta kotitilaa Karjalassa ja hajalleen levinnyttä sukua ja ystäviä. Että vahva piti olla, koko perheen, kautta vuosien, etenkin vaikeina pulavuosina. Mutta, kuten mummo alati muisti kertoa, aina oli lapsilla puhtaat ja ehjät vaatteet, tarpeelliset koulutarvikkeet ja kelkat ja sukset, ja lopulta maailmalle lähtivät kunniallisina ja hyvätapaisina ihmisinä.

Tunteiden patoamisen tai ainakin piilottamisen tapa on siirtynyt meillä siis sukupolvelta toiselle. Järkyttävää on, että en itsekään pysty mallia rikkomaan. Molemmille lapsilleni olen kuitenkin selittänyt ja perustellut, miten tärkeää itkeminen ja tunteiden näyttäminen on. Ilokseni olen seurannut, kuinka erilaisia nuo onneksi ovat kuin äitinsä - siitäkin huolimatta, että yleensä lapset oppivat eniten esimerkin kautta.

Itse istun kuitenkin tässä taas silmät kirvellen, möhkäle kurkussa. Eikä ole ensimmäinen kerta. Tosi pahoja juttuja on aikanaan tapahtunut, ja vielä pahempiakin kuin pahoja, mutta vapaaehtoisesti en niistä ole puhunut. Nyt aikuisena, ihan viime vuosina, on ollut pakko vähän raottaa painekattilan kantta ettei se ole räjähtänyt. Mutta se itku, hitto kun se on vaan edelleen tiukassa. Olisi niin hyvä, kun siihen pystyisi, vapautuisi energiaa ja näkisi pitemmälle!

Muuten, ihan sama on oksentamisen kanssa. Saa olla vaikka kuinka karsea vatsatauti, niin älyttömyksiin asti pitää pidätellä. Oksentaminen on todella, todella vastenmielistä. Viime sekunneilla sitten rymistelen vessaan ovenkarmit selässä ja toivon, että edes osa lastista osuisi pönttöön. Voisiko näillä kahdella asialla olla jokin yhteys, ihan oikeasti? Molemmissahan on kyse sisustensa tyhjentämisestä. Niinkuin tässä purkauksessakin, itse asiassa. Miten ihmeessä tämä näin helposti sujuu?

LISÄYS: Kaikki tässä kertomani on tietenkin vain oma näkökulmani, joka perustuu muistikuviin ja joskus kuulemiini tarinoihin, jotka saattavat hyvinkin sekoittua ihan muiden ihmisten tarinoihin. Jos kaikki nämä muistelut blogissani olisivat elokuvaa, lukisi alkuteksteissä että "perustuu tositapahtumiin".

8 kommenttia:

  1. Minunkin oli vaikeaa itkeä kun samalla kasvatuksella eteläsavolaisella versiolla äitini kasvatti. Nykyisin liikutun kaikesta. Ihan älyttömästäkin. Nykyisin on kestänyt siitä asti kun jouduin puolisoni omaishoitajaksi... sen jälkeen mikään ei olekaan ollut itsestäänselvää.

    VastaaPoista
  2. Mää kadehdin ihmisiä, jotka ei helpolla itke. Pillahdan poruun todella herkästi. Kotona tämä ei tietysti oloa häiritse, mutta jos koen tilanteen normitilanteesta poikkeavaksi niin tirautan porun kyllä vaikka Prismassa. Itku tulee ilosta, surusta, säikähdyksestä, ahdistuksesta, myötätunnosta, ylpeydestä niin ja tietysti äidillisestä ylpeydestä. Sitten aivan toiseen asiaan; jos sää haluat siirtää tuota blogiluetteloa niin nyt se on semmoisessa "pitkässä gadgetissa" siellä asetus sivun alareunassa. "Seuraa sähköpostitse" luukun yläpuolella on "lyhyt gadget" Jos haluat siirtää niin poistat pitkän ja laitat luettelon lyhyeen. Sitten sää voit "tarttua" siihen hiirellä ja vetää sitä alaspäin vaikka blogiarkiston alle tai mihin haluat. Poistamisen sää voit suorittaa, kun sää olet blogissa ja siihen "gadgetin" alareunaan tulee olisikohan jakoavain ja ruuvimeisseli? sitä klikkaa ja sitten sieltä alhaalta "poista".

    VastaaPoista
  3. Outsa, tuo liikuttuminen... se on just sitä, että mäkin liikutun hölmöistäkin asioista koko ajan, olis niin ihanaa kun pystyis itkemään niitä ulos eikä tartteis tukehtua kun kurkkua kuristaa. Mutta jos noin rankkaan paikkaan joutuu kun omaishoitajaksi, niin huh huh, siinä varmaan tunteet myllertää laidasta laitaan. Tai no - kauheeta sanoa ääneen - ehkä ei sentään ilon ja onnen tunteita kuitenkaan. Mutta voin olla väärässäkin, ehkä se onkin niin että silloin niitä ilon tunteita syntyy ihan pienistä asioista, kun on sellaisessa ääritilanteessa että oma jaksaminen on varmasti katkolla 24/7...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vain itkin äskenkin vaikka sivusilmällä tässä Kotikatua katsoin... eevalla vanha suola janotti ja se lähti nyxän luota exän luo... minä surin sitä nyxää...

      Minulta meni omaishoidossa ihan kaikki itsemääräämisoikeus. Meni koti hoitolaksi ja vieraita ihmisiä kävi sanomassa miten pitäisi tästedes elää... ja olla kiitollinen että näinkin.

      Itkettää nytkin kun ajattelin että mikä olin kamalinta. Kun aina kysyttiin miten mieheni jaksaa. Ketään ei kiinnostanut miten minä jaksan. Minähän olin sen onnekkaampi... kai. Juu ei kurista itku kurkkua, mutta naama tässä kastuu.

      Toisaalta mulla kastuu naama nauraessakin... pitääkö kaikki vetää niin massiivisesti.

      No, toivon ettet joudu kokemaan niin kovia, että kuristuksen tunnekin häviää... kallis hinta se tämänkin eteen tullut maksettua. Mie täällä nauran ja itken. Kirjoittaminen on oikeasti mulle elämän suola ja tarkoitus.

      Poista
    2. Ihan hirveetä tuo, että sun "onnekkaamman" olotilasta ei kukaan koskaan välittänyt ;( Mä en tiedä, miten millään ikinä pystyisin omaishoitajaksi aikuiselle ihmiselle, mutta ei kai siinä paljon kysellä, että huvittaako, jos semmonen tilanne puun takaa tulee. Se on varmasti ollut kaikin puolin tuskallista, teet niin tai näin niin aina on jollakin jotain sanomista, ja jos jätä tekemättä, niin sitten oma syyllisyys painaa. Onneksi selvisit siitä jotenkuten ehjänä, ja toivottavasti niin makaat kuin petaatkin eli saisit vähän leppoisamman ja iisimmän loppuelämän...!


      (Outsa, mä OLEN elänyt pitkän ajanjakson, jolloin en pystynyt minkäänlaiseen liikuttumiseen. En kyennyt tuntemaan syvästi kumpaankaan suuntaan, olin tyhjää täynnä rautapanssarin sisällä. Se oli hengissäselviytymisen hinta. Ei ehkä tässä elämässä ennätä se kuori kokonaan murentua ja karista pois... )

      Poista
  4. Kiitos hirveesti taas Kiki, henkilökohtainen help deskini :) Meen het'kohta koklaan tuota, en tajunnut että niihin paloihin voi tarttua ja kiskoa niitä - vaikka se varmasti jossain kohtaa lukee. Mulla vaan on semmonen vamma, että kun näen mitä tahansa käyttöohjeita tai manuaaleja, niin joku kohta aivoissa loksahtaa lukkoon. Sitten tuntuu kuin yrittäisi lukea arabiaa, mitään ei me sisään. Kaikki pitää yrittää tehdä kantapään kautta, ja sit jos ei onnistu, niin jää tekemäti :)

    Tuosta itkemisestä vielä: tässäKIN asiassa on näköjään puolensa ja puolensa. Vaikka hirveesti haluisin pystyä itkemään, tukehtumisen sijasta, muidenkin nähden, niin ne muut sais olla kyllä mieluummin lähipiiriä tai lääkärihoitajia - ei niitä Prisman asiakkaita tai lihatiskin setiä :D

    VastaaPoista
  5. Tervehdys Menna Waris!
    Löysin blogisi tuolta Outsan blogin kautta ja kiinnostuin.
    Olen suunnilleen saman ikäinen kuin sinä. Masennus vei tk-eläkkeelle ja työttömyyskin tuli koettua sitä ennen. Tein pitkän uran IT-alalla. Nyt koitan sinnitellä (elää!!) omakotitalossa aviomiehen kanssa.
    Kun masennus oli pahimmillaan muutaman vuoden, ei tullut itkua eikä naurua. Nyt jo helpottaa kun saa kunnolla itkettyä ja joskus jopa naurettuakin;)

    VastaaPoista
  6. No hei Rantakasvi ja kiitos kun tulit, peremmälle vaan!

    Aika samanlaisia näköjään ollaan, juu, tuota masennusta myöten. Mutta kiva kun sua jo jaksaa naurattaakin, niin muakin, välillä jopa hysteerisesti - ei kai tätä elämää vakavastikaan voi ottaa :D

    VastaaPoista