keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Pieniä iloja: EPÄKIRJAILIJA TAPAA LEGENDANIsoja iloja, pieniä suruja & totaalista feilaamista.


Olin suunnilleen yhdeksänvuotias, kun päätin ryhtyä kirjailijaksi. 25 vuotta myöhemmin olin edelleen sitä mieltä, että ryhdyn kirjailijaksi, ja aloin puhua siitä ääneen. Ei olisi kannattanut, mitään kun en ollut vielä kirjoittanut. Äkillisessä mielenhäiriössä järkeilin kuitenkin niin, että jos kuulutan aikeeni julki, niin ajan itseni nurkkaan josta en pääse pois kuin kirjoittamalla edes yhden helvetin kirjan!

Tuli kuitenkin aliarvioitua oma häpeänsietokykyni, ja tässä sitä edelleen olla jollotellaan, 20 vuoden uhoamisen jälkeen, kovalevy edelleen täynnä kamaa joka ei luultavasti koskaan tulostu kirjaksi.

Nyt se pieni ilo: koska en ole kirjailija, minulla ei ole kollegoita, joita kadehtia! Hahtuvankevyin mielin voin istuskella ihailemassa oikeita kirjailijoita, kuten tänään Märta Tikkasta Töölön kirjastossa. Märtan teemana oli mahdoton rakkaus - mikä aihe! - ja hän luki hauskasti eläytyen otteita kirjoistaan. Erityisen eläväisesti Märta esitteli uusimman teoksensa, Emma ja Uuno, joka kertoi hänen omasta isoäidistään Emmasta ja tämän todella erikoisesta aviomiehestä. Lopuksi saatiin kysellä ihan mitä haluttiin. Minä kysyin, että "miksi se Emma rakasti sitä tökeröä Uunoa, mikä sitä rakkautta niinku oikein ruokki?" Märta sanoi, ettei tiennyt.

Joka tapauksessa, jos olisin kirjailija, en olisi nähnyt Märtaa. Enkä myöskään Kalle Päätaloa, julkisia esiintymisiä karttelevaa legendaa, joka teki harvinaisen vierailun pääkaupunkiin vain vähän ennen kuolemaansa ja veti Villa Kiven lukusalin umpitäyteen kuulijoita. Vaikka en tuotantonsa ihailijoihin rehellisesti sanottuna kuulukaan, niin vaatimattoman oloisen mestarismiehen hiljainen karisma teki vaikutuksen joka ei ole unohtunut.
Viimeiseksi säästin parhaan, Tove Janssonin. Kaksi ja puoli tuntia meni siinä Suuren suomalaisen kirjakaupan sisällä kiemurtelevassa jonossa, noin 20 vuotta sitten, ilman kännyköitä ja naamakirjoja ja muita ajanvietteitä - tai no, olihan siellä kirjoja joita hipelöidä - mutta joka sekunti oli odottamisen väärti. Kun vihdoin pääsin nenäkkäin Toven kanssa, joka istui pikkuruisen pöydän ääressä elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa (joka veti röökiä ketjussa, ei olisi kuulema muuten suostunut tulemaan paikalle, hahaa!), se oli ikimuistoinen hetki. En ollut tajunnut miettiä etukäteen, että pitäisi sanoakin jotain - ei kukaan edelläni ollut mitään puhunut, jono eteni hiljaa ja hitaasti kuin mausoleumissa - joten takeltelin naama punaisena suurin piirtein näin että "...olen niin kiitollinen, että sain tilaisuuden tavata Teidät, ja haluan kiittää kaikesta sydämestäni omasta puolestani ja kaikkien suomalaisten puolesta kun olette antanut meille niin paljon iloa.... " Sitten juuttuivat sanat kurkkuun, sillä Tove otti minua käsistä kiinni ja katsoi kyyneleet silmissä ja pienenä ja ujonnäköisenä, ja kuiskasi että "Kiitos sinulle kauniista sanoistasi." Vähän aikaa molemmat nieleskelimme siinä, sitten takanani joku alkoi rykimään ja sain kakisteltua suustani sen että kenelle halusin kirjat kirjat signeerattavan. Kotimatkalla eivät jalat yltäneet maanpinnalle, hyvä kun en räjähtänyt kappaleiksi siitä riemusta että olin juuri päässyt jakamaan aidon ja merkityksellisen ja ikioman hetken tuon pohjattoman lahjakkaan ja ihanan omalaatuisen, sielukkaan ihmisen kanssa!

Sitten se suru. Olin aina ollut varma, että vielä se päivä saapuu kun pääsen  naamakkain rupattelemaan lempihumoristini kanssa. Mutta Douglas Adams otti ja kuoli törkeän ennenaikaisesti jo yli kymmenen vuotta sitten, 49-vuotiaana. Kyllä se pisti miettimään, että...

What's the Meaning of Liff?


Jos ei joku näitä viittauksia tunnista, niin The Meaning of Liff on verrattoman vitsikäs kirja englantilaisista paikannimistä, joille D. Adams jonkun toisen tyypin kanssa keksi töitä eli kunnollisia merkityksiä. Jonkunhan se oli tehtävä; elämä kun on täynnä kokemuksia ja tilanteita, joille ei ole omaa nimeä, ja vastaavasti on valtavasti sanoja, joilla ei ole muuta virkaa kuin seisoa jossain tienviitassa.

Sama idea on toteutettu suomeksi, ja kyllä sekin saa pissaa lirahtamaan pöksyihin monessa kohtaa; Elimäen tarkoitus on opus nimeltänsä. Molemmankielisiin löytyy myös jatko-osat. Suosittelen vimmatusti noita kaikkia. Nauraminen tekee hyvää.

Entä tuo "42"?
Se on vastaus. Kysymys löytyy Douglas Adamsin Linnunradan liftarin käsikirjasta.

14 kommenttia:

 1. Voi itku - sä olet päässyt tapaamaan Tovea. Nyt oon ihan oikeesti kade, kade! Mä en varmaan olis saanut tuonkaan vertaa sanottua, olisin vaan purskahtanut itkuun - jos en ois pyörtyä hurahtanut...

  VastaaPoista
 2. Olen niin onnekas, aivan, kiitos Kohtalon - satuin oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, en etukäteen ees tiennyt koko tilaisuudesta! Jos olisi sun tielles osunut, niin ihan varmana olisit jotain saanut soperreltua :)

  VastaaPoista
 3. Outsan blogista eksyin tänne. Täällähän on mielenkiintoisen tuntuinen blogi. Minulla on muuten myös lapset 30v ja 14v. Vv -oireet on alkaneet ajat sitten eli nuorena ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve Sirpa! Kiva jos löydät täältä jotakin mielenkiintosta, vaikka suurin osa jutuista on jotain ihan muuta kuin tämä kirjailijatarina. Heh, hauskaa että jollain muullakin on tuo lasten ikähaitari noin leveä :) Toivottavasti eksyt tänne joskus uudestaan, sulla olis varmasti paljon mielenkiintosta kerrottavaa noista omista vv-kokemuksistas, tai sitten ihan vierailijana vaan :)

   Poista
  2. Luin sun aiemmasta kirjoituksestasi, ettet voi käyttää hormoneja. Sääli, sillä mun kokemukseni mukaan se on ainoa todella tepsivä hoito. Mulla oli pahin oire mieletön ärtyneisyys. Sanoin kerran töissä (olen sh), että voisin tällä hetkellä tappaa teidät kaikki. (Eräs tri lohdutti, että vv on lieventävä asianhaara oikeudessa) Toinen lääkäri (gynekologi) ehdotti jotain psyykelääkettä pienellä annoksella. Mutta sitten sain hormonit ja olo helpottui selvästi.

   Poista
  3. Jei, hyvä tietää että "... vv on lieventävä asiainhaara oikeudessa." Kyllä mua tuo ketuttaa, etten voi turvautua noihin hoitoihin, voin vain toivoa että elimistö jollain tavalla joskus kiittäisi että kärsin nämä luomuna...huoh.

   Poista
  4. Se voi kiittää niin, ettet saa sitä rintasyöpää :)

   Poista
 4. Tulimpa ny kummiskii vastavierailulle, ihan kiinnostavaa luettavaa, vaikka toisin meinasit.

  VastaaPoista
 5. Voi Timo, olipas kohteliastaasti sanottu, kiitos vaan :) mutta vetäsit varmaan liian hätäsiä johtopäätöksiä. Siis jos tämän nimenomaisen kirjailijajutun vaan vilkasit. Tän blogin pääaihe on kuiteskin vaihdevuosi- ja muutkin naisten vaivat ja ongelmat , henkiset yhtä lailla kuin fyysiset. Täällä nyyhkitään, tai ainakin mä nyyhkin, menetettyä nuoruutta ja ulkonäköpaineita ja vanhempien kuolemaa ja kun kaikki on niin kurjaa ja painokin vaan nousee ja buuhuhuu... Mutta kiva kun piipahdit, kuiteskin :)

  VastaaPoista
 6. Jep, miunki oli ihan pakko tulla tuolta Timon lokista ku näin siun kommentin. Ei meitä miehen (pojan) rääpäleitä kannattasi ihan tyystin unohtaa...heh...eikä nuo kuumat allot oo pelkästään naisten oikeus. Miulla ainaki oli paita märkänä takavusina usijasti. Kaikkista parasta tän ikäsenä (59)on se ettei tarvihe ennää paskan vertaa välitellä mitä muut immeiset siusta sanno vaan voipi olla ihan oma ihtesä. Toisaha ei teitenkää loukata saa tarkotuksella. Kokkeile vaan ilmanmuuta sitä kirjailijan hommaa....

  VastaaPoista
 7. uuno1 terve! Eihän teitä miehiä VOI eikä kannata unohtaa, epäilin vaan, josko nämä aiheet teitä kiinnostaisi. Tuo on muuten ihan tosi, että miehillekin tulee vaihdevuodet. Mutta ihan niinku naisillekin, niin toisille tulee hirveesti ja/tai hirveitä oireita, toisilla ei paljon mitään. Sähän sen tiedät, mitä se on. Jaa-a, pääsenköhän mä koskaan tuohon mukavaan olotilaan, että voisin tyytyväisenä olla vaan oma itseni, huoh... Toivossa on hyvä elää sano lapamato.

  Kuule oonhan mä noita kirjoja aloittanut useita tässä vuosien varrella, mutta kun mulla ei ole tippaakaan pitkäjänteisyyttä! En kertakaikkiaan jaksa olla mistään projektista kiinnostunut niin pitkään, että saisin sen valmiiksi - paitsi tietysti jos se on tilattu työ, josta maksetaan. Mutta ei multa kirjoja tilata :D Kiitos silti rohkaisusta uuno, sydäntä lämmittää se ihmiset välittää toisistaan <3

  VastaaPoista
 8. Miksi pantata niitä kirjoituksia kovalevyllä tai pöytälaatikossa? Niistä voisi antaa vaikkapa kappaleen tai parin verran esimakua jos ei enempää halua (sähköpostilla, kiitos). Älä pidä kynttilää vakan alla!

  VastaaPoista
 9. Pidänpä! Ei vaan, yritän ensin saada edes yhden ideoista vietyä alkua pidemmälle ennen kuin näytän niitä kelleen. Pidän sut Peppone sitten mielessä jos/kun sen aika tulee :) Sullekin kiitos rohkaisusta <3

  VastaaPoista