torstai 10. lokakuuta 2013

5:2 ja Marokkolainen kasvispata

             
            Mmm, marokkolaista kasvispataa...





Esimerkkipäivä 9: 500 kaloria


Aamiainen 158 kcal
Ruispuuro 2 dl  150 kcal
S-ton mustikkakeitto 1dl 8 kcal

Päivän kahvimaidot 1 dl  40 kcal

Lounas 50 kcal
1/2 purkkia Ingman rasvatonta, Stevialla
makeutettua persikka-passion jogurttia 50 kcal
Kahvia












Päivällinen 229 kcal

Marokkolainen kasvispata 1 annos (240g) 150 kcal
Kurkkua 150g 15 kcal
Fetaa (8%) 40g  64 kcal

Pata on ihanan muhevaa, onneksi sitä jäi paljon niin voin huomenna popsia sitä couscousin ja pitaleivän kanssa, ahh! Näin paastopäivänä vedin sitä kuitenkin sellaisenaan, ja kyllä se kurkun ja fetan kera maistui myös ihan mahtavalta. Ajattelin, että nuo kylkiäiset vähän lieventäisivät tulisuutta, mutta eihän se mitään tulista ollut! Ensi kerralla aion laittaa vähän isommalla kädellä ainakin chiliä.



Marokkolainen kasvispata, 6 annosta

1 sipuli
(valkosipulia pari kynttä jos haluaa, minä en)
1 kesäkurpitsa
1 prk kikherneitä (säilyke)
3 porkkanaa
1-2 tomaattia
1 paprika
1-2rkl öljyä
1 kasvisfondi tai -liemikuutio
2,5dl vettä
1-2 rkl balsamietikkaa
500g paseerattua tomaattia
suolaa
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl kurkumaa
1tl chilirouhetta (-jauhekin käy)
tai 1-2 chilipaprikaa
2 tl juustokuminaa
1 tl mustapippuria


Hienonna sipuli (ja jos käytät, niin valkosipuli ja chilit). Pilko paprika, porkkanat ja kesäkurpitsa reilunkokoisiksi paloiksi. Kaada paksupohjaiseen kasariin öljy kuumenemaan, ja kuullota ensin sipuli (ja valkosipuli ja chilipalaset), lisää inkivääri, kurkuma, chilirouhe ja juustokumina ja pyörittele kunnolla sekaisin.

Lisää vesi, kasvisfondi (tai liemikuutio), paseerattu tomaatti, porkkanat ja huuhdotut kikherneet. Anna kiehua, tiputa sitten lämpöä ja anna muhia kannen alla 20-30 minuuttia (kunnes porkkanalohkot on puolipehmeitä). Lisää tomaatti-, kesäkurpitsa- ja paprikalohkot, liraus balsamietikkaa, mustapippuri ja suolaa makusi mukaan. Hauduta vielä noin 15 minuuttia.

Tarjoile kera couscousin tai quinoan sekä tuoreen pitaleivän (joita saa nykyään onneksi paistovalmiina, vaikka eihän ne missään nimessä itsetehtyjä päihitä).

Jos ei sinulla ole kaikkia tarvikkeita, niin sovella. Muutenkin maustamisen kanssa voit soveltaa.

12 kommenttia:

  1. On sulla ihanat, värikkäät, terveelliset ja vaihtelevat pöperöt paastopäivinä! Jos joku moralisoi sua dieetistä, niin anna katsoa sun esimerkkiaterioita. Aion ehdottomasti kokeilla tota marokkolaista kasvispataa. Ja sun aiempi bona&mustikat hymyilytti, ja sen otan ohjelmaani tänään perjantaina.

    Käsittämätöntä, että sä pystyt tohon viikko viikon jälkeen 2 kertaa viikossa! Mä jatkan edelleen yhdellä paastopäivällä viikossa. Ainakin tällä hetkellä 2 paastopäivää tuntuis liian raskaalta. Olo tosin helpottui paastopäivinä, kun tajusin syödä suolaakin ja pitää ruokahetken myöhään illalla ettei tarvi unettomana pyöriä koko yötä. Ja puolentoista litran kivennäisveden vetelen paastopäivinä. Ei ole enää juuri päänsärkyä ollut. Liekö oli nestevajausta ilman tota kivennäisvettä.

    Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tosi hyvä että otit sen suolan ja runsaan juomisen mukaan niin ei tule huono olo! Mä pystyn tosiaan olemaan puolipaastolla sen kaksi päivää, mutta yritän tehdä sen niin mukavaksi ja rennoksi kuin mahdollista. Jos vaikkapa tekee mieli makeaa, niin ostan surutta Zero Cokiksen, oli aspartaamia tai ei - kun enhän mä sitä joka päivä juo niin ei se niin vaarallista ole. Ja tosiaan aina vaan mainostan niitä erilaisia hedelmä- ja marjateesekoituksia, monet on itämaisesti maustettuja tai muuten ihania, kun eihän sitä kahvia voi litkiä pannukaupalla ja jos haluat vissyn kylkeen muutakin makua.

      Hei kuule yksikin paastopäivä viikossa on tosi hyvä elimistölle, hyvä sinä! :)

      Poista
  2. Namiiii mikä pata! Oon tehny tuollaista erittäin paljon yksinkertaistettuna (kesäkurpitsaa ja sipulia) versiona, mutta seuraavaksi laitan kikkejä ja porkkanaa. Paprika saanee jäädä pois edelleenkin.

    Ihanaa, kun jaksat tehdä näitä ruokapostauksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on oikeesti tosi hyvää, etenkin kun maustaa kunnolla. Ja antaa hautua. Voihan siihen myös lisäta kanaa jos tarvitsee tuhtimpaa ruokaa. Plus naan-leipä käynee pitan sijaan vallan mainiosti.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Otappa vaan ja oleppa hyvä :) Ja kuten mainitsinkin, niin ainakin chiliä kandee laittaa enemmän. Ja kanaa tai lammasta voi lisätä joukkoon. Naanleipä ajanee saman asian kuin pitaleipä, vaikka eri mantereelta tuleekin :)

      Poista
  4. Hei UNOHDIN ÖLJYN tosta reseptistä! Siis: 2 rkl oliiviöljyä.

    VastaaPoista
  5. Oijoi, marokossa on lomailtu, mmm. , eipä ole tullut tehtyä pitkään aikaan (noh, koskaan) marokkolaista ruokaa, vaikka se on todella hyvää! Pari kamelipaisti-siivua tuohon vielä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, en mäkään ole tainnut koskaan aimmin tehdä, vaikka takuuvarmana olen hamstrannut kauheesti reseptejä :) Ja sinäpä sen sanoit, ei ruokaa jota ei kamelinpaisti kruunaisi!

      Poista
  6. Täytyypä tutustua vielä tarkemmin. Vaikutta mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä ainakin allekirjoittaneelle hyvin toiminut, toistaiseksi. Se, mikä jaksaa innostaa, on pätkäpaaston vaikutus terveyteen noin pitkällä tähtäimellä, ei siis pelkkä painonpudotus.

      Poista
    2. On muuten hienoja kuvia sulla bloissasi!

      Poista