maanantai 19. lokakuuta 2015

Waihdevuodet: AARGH! JO 4 VUOTTA AALTOJA!Enää ei ihmisen lapsi edes muista, millaista elämä oli ennen.
Se oli varmaan tällaista? Mun elämä?

Kun neljä vuotta sitten aloitin tämän blogin pitämisen, kuvittelin olevani kuivilla vuodessa tai parissa. Hah! Vaan niinkin olisi voinut käydä. On paljon ärsyttävän onnekkaita naisia, jotka surffaavat aallokosta rantaan huimalla vauhdilla. Kaiken lisäksi on naisia, joille ei tule oikein mitään kunnon oireita - omassa lähipiirissänikin on niitä peräti kaksi!
Molemmat ovat päässeet tosi vähällä: muutama kuukausi pikkasen yöhikoilua, siinä kaikki.

Ja nekit tutut, joille on vähän reilummin oireita alkanut pukkaamaan, ovat hormonikorvaushoidoilla päässeet kuin koira veräjästä. Tosin sitähän ei voi tietää, miten emäntien käy kun jossain vaiheessa hoidot on pakko lopettaa. Joillekinhan aallot iskevät sitten rytinällä. Eipä kävis sekään kateeksi. Toisaalta: kaveri haki toissa viikolla hormonireseptin, ja gynekologi oli sanonut että näitä pillereitä voipi sitten popsia vaikka 10 vuotta. Ja jos sen jälkeen oireet alkaa, niin koko lopun elämänsä! Äimän käkenä Tytin kanssa mietittiin, että voiko se pitää paikkaansa, kun ei kuunaan ole sellaista kuultu. Tiedä häntä. Meikäläiselle ihan se ja sama, kun en voi niitä käyttää ollenkaan. Luomuna mennään.

Näiltä sivuilta voi vilkaista, miten montaa temppua olen hikipäissäni kokeillut helpotuksen toivossa. Joskus olen jotain löytänytkin, tai ainakin luullut löytäneeni. Mutta kyseessä onkin mitä luultavimmin ollut vain luonnollinen vaihtelu, jos keino ei ole pitkällä juoksulla auttanut. Kuvaanhan kuuluu, että muutaman kuukauden välein tulee 2-4 viikon helpompi jakso, joskus täysin oireeton (ainakin itselleni). Ensimmäisinä vuosina aloin aina heitellä kärrynpyöriä riemusta, mutta en enää. Olen alistunut. Makaan koristen lattialla. EI NÄMÄ LOPU KOSKAAN! Vasta kuolo mun korjaa. Sigh.

Okei, totuuden nimissä sanottakoon, että ON olemassa joitakin jippoja jotka vähän jelppaa. Mutta kun ne auttaa tosissaan vain vähän, niin ei maksa jaksaa vaivaa ikuisesti; että aina sinnittelisi vain kahdella kupillisella kahvia neljän sijaan, ja käyttäisi ruokien maustamiseen pelkkää suolaa ja sitäkin vain seitsemän kidettä, ja lähtisi "reippaalle lenkille raittiiseen ulkoilmaan" joka jumalan päivä, ja laihduttaisi miljoona kiloa ja pysyisi saavutetussa painossa. Kyllä, on tullut kokeiltua. Mutta ei ihmisen lapsi pitkään jaksa, kun palkinnoksi saa melkeinpä vain taputuksen päälaelle.

Kokeiltu on tietysti myös toinen toistaan kalliimmat pillerit, kapselit, jauheet, uutteet ja eliksiirit. Pah.
(Joillekin jokin niistä kyllä toimii, näin väittävät.)

Ainoa, mikä auttaa varmasti - joskin vain hetkellisesti - on tuuletin. Sellaista vain on hiukka hankala raijata mukana. Eikä ne Alepassakaan hyvällä katso, jos vetää heidän sähköänsä jatkojohdolla hyllyjen välissä. Ratikoissa taas ei ole töpseleitä. Paristokäyttöisiä tuulettimia ei ole olemassakaan, ei ihmisille ainakaan. Löytyy ainoastaan keijukaisille mitoitettu malli, jonka teho on köykäisempi kuin lehmän henkäys.

Kotioloissa tuuletin kyllä pelittää, täytyy vaan tietyissä pisteissä rampata laittamaan sitä päälle ja pois. Kun ihan joka paikassa sellaista ei voi pitää käden ulottuvilla. Tai voisi, jos olisi varaa hankkia ainakin keittiöön ja olohuoneeseen viisi masiinaa molempiin. Makkarissa pärjää yhdellä, vaan olisipa sellainen malli joka sammuu itsekseen vartin päästä! Vaan koska ei ole, niin ensin joutuu heräämään siihen helvetilliseen kuumuuteen ja juuri kun on nukahtanut, niin hyytävään kylmyyteen.

Mutta hei, nämähän on jo loppuunkuluneita juttuja. Mitäpä näitä samoja vuoden välein vuodattamaan. Toivonkin mitä hartaimmin, että vuoden päästä en istuisi enää vinkumassa tässä!
8 kommenttia:

 1. Minä se vain lisään hormoneja... nyt silottelen reisiini estrogeeniä. Vaihdevuosivaivoihin en suinkaan vaan migreeniä vähentämään. Ja suolaa haavoihisi: toimii... no ainakin tällä hetkellä. Tosin: minulla ei siis ole muuta kuin ärtyneisyyttä ollut itse tunnistettavissa. Vaihdevuosioireeksi siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä semmoista estrogeeniä saa? Vai... niin se taitaa myös olla hormonihoitoa eli ei käy mulle...hmm...

   Poista
 2. Mukava saada elonmerkkiä sinusta Menna!
  Minhän kuulun niihin,jotka pääsevät kuin koira veräjästä, kuten kirjoitat. Käytän estrogeenilaastareita, enkä muuta tarvitse, kun kohtu ja munasarjat on poistettu. Mutta yksi korjaus juttuuusi:

  "miten emäntien käy kun jossain vaiheessa hoidot on pakko lopettaa" kirjoitit. Ei ole pakko lopettaa, jos ei mitään sairautta tai syytä tule. Gyneni kanssa on asiasta puhuttu ja hänellä on asikkaita, jotka 75-vuotiaana käyttävät näitä laastareita. Niistähän on apua moneen muuhunkin asiaan. Estrogeeni on tosi tärkeä aine muutenkin kuin vaihdevuosioireisiin.

  Viileämpää jatkoa sinulle toivon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, okei, no sehän on hyvä teille käyttäjille! On varmaan sitten vanhentunutta tietoa se, että ei pitäisi yli 5-6 vuotta käyttää. Tai sitten tapauskohtaista. Kyllä mua pännii kun en voi itse niitä käyttää, huoh. Mut hyvät syksyn jatkot sullekin, Rantis! :)

   Poista
 3. Piti kirjottaa jotain fiksua mutta se unohtui....mutta kuitenkin itse lopetin hormonien käytön kolme viikkoa sitten kun ne teki minusta jonkun muun kun oikeesti olen eikä edes auttaneet mihinkään vaivaan. Mulle ei koskaan ole mitkään hormonit sopineet ja luomuna olenkin mennyt ihan viime vuosiin asti. Hormoneja käytin muutaman vuoden kunnes kyllästyin. Itse asiassa aloin miettimään että eikö vaihdevuodet ole ihan normaali vaihe ja aina parempi jos ilman lääkkeitä pärjäisi.

  No tänään hain kuitenkin Chelloa ja Vagifemiä, kuumat aallot häiritsee ja vagifem ihan kaiken varalta ettei ihan kuivu :-)...mutta hormonipillereitä en enää suun kautta ota. Olin niiden takia masentunut, väsynyt, voimaton. En ole pahemmin muita tavannut jotka olisi hormoneista saaneet noita oireita.

  Nyt olo on muuten normaali ja energinen, kunhan vaan saisi nukuttua kunnolla. Hyvänä puolena tässäkin se, ettei ole töitä ei siis tartte nousta aamulla aikasin jos tai kun on taas herännyt monta kertaa yössä.

  Mutta kai se tästä joskus helpottaa....pienet vaivat kuitenkin moneen muuhun verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, itsekin vaikka näitä täällä valittelen niin kuitenkin tiedostan, että huonomminkin voisi olla. Siis joku vakava sairaus ja siihen kamalat hoidot.

   En ole minäkään kuullut, että ihmiset olisivat tuollaisia oireita hormonihoidoista saaneet. Toisaalta, joskus on vaikea tietää mikä mistäkin johtuu. Niin paljon pannaan esimerkiksi ihan ikääntymisen syyksi.

   Tuo nukkumisen vaikeus on muuten yksi asia, joka aiheuttaa voimattomuutta, masennusta - sekä yllättäen jopa lihomista! Olen paaaljon lukenut ohjeita nukkumisesta, ja varmaan olen niistä kirjoittanutkin tänne. Se on nimittäin mullekin tosi tuttu vaiva, jo ainakin kymmenen vuoden ajalta eli jo ennen vaihdevuosiakin. Tosin silloin en herännyt monta kertaa yössä, oli vain vaikea nukahtaa, saaattoi mennä aamuyöhön ennen kuin nukahti.

   Mut tsemppiä sulle ja mulle!

   Poista
 4. Kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa. Ymmärrän mistä puhut, olin 35 vuotias kun ensimmäisen kerran minulla alkoi vaihdevuodet. Olin hiestä märkä öisin useita kertoja, piti vaihtaa yöpukua, peittoa ja lakanoita. Samoihin aikoihin masennuin, olin siitä sairaalahoidossa ja sain sähköhoitoa 5 kertaa vuonna -99. Se oli elämäni pohjakosketus, olin silloin kovin itsetuhoinen. Munasarjojen toiminta oli silloin täysin nolla.
  Käytin silloin hormoonilääkkeitä vuoden verran ja tilanne palautui normaaliksi. Nyt n.50 vuotiaana alkoi ne "oikeat" vaihdevuodet. Ensin käytin Chelloa, sekä homeopaattista Dr.Reckeweg R10, mutta sitten oli pakko ottaa laastari käyttöön, kun en noista saanut apua. Pelkona oli myös, että masennus iskee uusiksi. Nyt olen käyttänyt laastaria vuoden ja oloni on parantunut.
  Toivon sinulle, että löydät apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirveetä, että olet joutunut kokemaan noin rankkoja oireita jo 35-vuotiaana! Onneksi sait loppujen lopuksi hoitoa, joka toimi.
   Juu tuo laastari olisi mahtava, jos voisin sitä käyttää, niin moni on sitä kehunut. Hyvää jatkoa sen avulla ja muutenkin!

   Poista