maanantai 17. lokakuuta 2011

Waihdevuodet ÄKKIPÄTSISTÄ, PÄIVÄÄ

FAKTA  Kuumat aallot ovat äkillinen ja voimakas kuumuuden tunne kehon yläosassa tai koko kehossa. Yli 60 % menopaussissa olevista naisista kokee niitä. Ne voivat olla mietoja kuin kevyt punastus tai niin voimakkaita, että ne herättävät sinut kesken syvän unen. (www.help-menopause.com)





Naisen vaihdevuodet tulevat olemaan tämän blogini kantava teema. Monta kirjoitusta aiheesta on siis luvassa. Jonkinlaisena alustuksena päätin käsitellä ilmaisun kuumat aallotSe on minusta huono. Ainakaan omat oireeni eivät tunnu ollenkaan aalloilta. Eivätkä kuumilta, koska kuuma on adjektiivina törkeän alimitoitettu. 

Aalto pitäisi korvata sanalla, joka ilmaisisi edes jotenkuten ilmiön voimakkuutta. Hyökyaalto olisi jo vähän parempi. Mutta kaikki aaltomaisuutta ilmaisevat sanat ovat kyllä huonoja, koska ne kuvaavat edestakaista liikettä. Eikä minun sisälläni ole edestakaista liikettä. Läkähdyttävä olo ei tule lainehtien ja varoitellen, vaan pasahtaa päälle kuin katkaisijasta kääntämällä. Ja pysyy ihan tasaisen kärventävänä pari minuuttia. Eikä se edes poistu aaltoillen, vaan hiljakseen hiipuen. Minkä jälkeen kehon valtaa hyytävä kylmyys, jonka aikana päälle on normaalin sisävaatekerran lisäksi vedettävä (enkä liioittele) collegepaita, villatakki, kaulahuivi ja vähintään kahdet villasukat. Miksi missään ei puhuta tästä painajaismaisesta jääkausi-ilmiöstä, joka on lähes yhtä paha kuin kuumuuskin?

Kuuma on siis tosiaan laittoman vähättelevä ilmaisu siitä läkähdyttävästä, näkö- ja havaintokykyä heikentävästä, tajunnan rajamaille vievästä olotilasta. Happi loppuu ja sydän jyskyttää. Aivan kuin sisuksissa olisi sadetin, joka ruiskuttaa tulikuumaa nestettä. Tai kuin oikein kipakat löylyt sähähtäisivät kiukaalta kehon keskipisteestä ja pasahtaisivat ihon sisäpintaan ja siitä läpi, höyrystyen nanosekunnissa isoiksi pisaroiksi ihon ulkopinnalle. Puolukanpunaiseksi muuttuneen ihon pinnalle; mikä sekin on kiva ilmiö jo ihan sinällään, tuo värinvaihdos.

Ne hikipisarat, miksei nekään voi olla normaalit, vaan suuria kummallisia pullukoita. Se selvisi minulle vasta hiljattain, kun satuin kävelemään peilin ohi otollisella hetkellä.  Voi luoja mikä näky, kuin koko naama vesikelloilla! Pahinta on, että toisin kuin olen luullut, ne eivät kuivukaan pois omia aikojaan, vaan jäävät lillumaan otsalle ja hytisemään ylähuulelle. Mietin niitä lukemattomia kertoja ratikassa ja kaupan kassajonossa, kun olen henkeä pidätellen vältellyt hien pyyyhkäisyä otsalta - kuvitellen, että siten kohtaus ei näkyisi päällepäin. Hah!

Terminologiaan vielä palatakseni: englanninkielinen ilmaisu hot flashes on huomattavasti osuvampi kuin kuumat aallot. Mieleen nousee myös muita ilmaisuja, joista pitäisin, kuten Hirveä hikipuuska, Saatanallinen sisuslöyly, Läkähdyttävät leimahdukset, tai lyhyesti Äkkipätsi. Raivoroihukin voisi toimia, siitä tulisi henkinen tilakin ilmi.

Mutta parasta kai pysyä tässä vähättelevässä kuumat aallot -sanaparissa.

Tämän tuskailun kirjoitin nyt 17.11.11.Tästä eteenpäin tulen raportoimaan ilmiöstä pääsääntöisesti omakohtaisiin kokemuksiini perustuen, mutta myös faktoja yritän kaivella esiin (vaikka tietoahan on netti pullollaan, jokaiselle helposti löydettävissä). Taannun ehkä kieliopillisesti kammottavaan kirjoitustyyliin - tai miten sitä tekstiä sattuukin sitten syntymään, mistäs minä tiedän. Kuten en sitäkään, tuleeko kukaan näitä koskaan lukemaan. Mikä onkin juttu, jota luulisi muidenkin bloginpitäjien poht... Apua, nyt se tuli taas, lopetan ennen kuin näppis sulaa!

Menna, ystäväsi aalloilta










2 kommenttia:

  1. Minulla tuntuu olevan melko lailla koko paketti... kuumat aallot vain öisin ja silloin tällöin... mutta muuta helvetillistä löytyy kyllä. Ja vaiheistus todettiin gynellä kolme vuotta sitten mikä tarkoittaa että alkoi 44v.

    VastaaPoista
  2. Outsa! Kauheen kiva, että laitat kommentteja, kiitos niistä. En tiedä mitä olen oikeen sählännyt, liittyy varmaan jotenkin siihen että eilen innostuin laittamaan tänne kuvia (kun ensi kertaa tajusin että niinkin voi tehdä), koska nuo viimeisimmät tekstit on mulle päin jotenkin jumissa. Tai ainakaan en pysty laittamaan kommentteihin vastausta. Tähän näköjään pystyin sentään. Kauheen paljon hyviä ja mielenkiintosia pointteja sulla noissa kommenteissa on, palaan niihin kun onnistun.

    Eli teknisiä ongelmia. Pyrin selvittämään niitä piakkoin, ihan huomenna en varmaan ennätä kuiteskaan.

    Nin ja se salasanahommeli mistä mainitsit, senkin yritän selvittää, ei nimittäin hajuakaan mistä puhut :) Oon tosi kädetön mitä mihinkään teknisiin asioihin tulee, huoh...

    VastaaPoista