keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Waihdevuodet: OIKEIN HYVIN HUONOSTI HOIDETTU, ELIXIA

FAKTA Viimeistään vaihdevuosi-iässä (45-55 vuotta) on välttämätöntä aloittaa liikunta. Hormonipitoisuuksien väheneminen voi muutoin johtaa kunnon romahtamiseen: lihasvoima vähenee, luut haurastuvat, paino nousee, tulee sydän- ja verisuonisairauksia ja diabetesta... vaivoja, joiden luulimme kuuluvan vasta vanhuuteen. Liikkua tulisi vähintään yleisen terveyssuosituksen mukaan: yhteensä 2,5 tuntia kestävyysliikuntaa (esim. kävely, pyöräily) ja 2 x 20 minuuttia lihaskuntoharjoittelua (esim. aerobic, kuntosali) viikossa. Lähde: UKK-instituutti

Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio, jäkä-jäkä-jäkä... Ei lääkäriä tai asiantuntijaa, joka ei mantraa hokisi. Olipa ihmisen vaiva mikä tahansa. Niin ärsyttävää! Koska se on totta! Ja vaikea aloittaa!

Siksipä olenkin ihan onnessani, kun olen nyt päässyt alkuun. Minä, elävä säkkituoli, vihdoinkin treenikassi olalla! Startista saan kiittää alunperin systerin kaveria, joka antoi viikon lahjakortin Elixiaan, liikuntakeskukseen Talissa.

Itse asiassa aloitin jo puolitoista vuotta sitten, mutta heti alkuun tuli takapakkia kun oikea olkapää jäätyi eli siihen iski sairaus nimeltään frozen shoulder. Pakon sanelemana piti jäsenkorttikin pistää jäihin lähes vuodeksi. Mutta ei mitään, en antanut sen masentaa, tahdoin jatkaa hyvin alkanutta matkaa. Heti kun käsi alkoi taas toimia, palasin innoissani lähtöruutuun. Elixian nuoret työntekijät olivat taitavia ja ystävällisiä, oli kiva tuntea itsensä aina tervetulleeksi. Niinpä kun sopimukseni oli umpeutumassa lokakuun loppuun, olin ilman muuta varautunut jatkamaan sitä taas vuodella.

Kuten muutkin kuntokeskukset, myös Elixia houkuttelee koko ajan uusia jäseniä lupaamalla ilmaista jäsenyyttä, ilmaista tai minihintaista aloituskuukautta, ilmaisia personal trainer -palveluja yms. Valistuneena kuluttajana otin tietysti keskuksen vetäjään yhteyttä ja utelin, mitä mukavaa hänellä olisi tarjota jäsenyytensä uusiville. Hän lupasi oitis kaksi personal trainer -sessiota, mutta delegoi tarkan tarjouksen esittämisen myyntipäällikölle. Myyntiheppuli (jota vielä muutama kuukausi aiemmin näki Pitäjänmäentien varrella maanittelemassa uusia asiakkaita), soittikin pian. Ilahtuneena kyselin tarjouksesta, yllättyneenä ja pettyneenä kuulin vastauksen: no ei kuule mitään! Ei mitään?
Mieli tekisi kertoa yksityiskohtaisesti, miten veemäisesti ja ylimielisesti kloppi asian perusteli, mutta antaa nyt olla. Todettakoon vain, että en muista milloin viimeksi olisin tuntenut itseni niin nöyryytetyksi ja huonosti kohdelluksi.

Ei tämä tarina minun kannaltani huonosti päättynyt. Elixian vieressä sijaitseva liikuntakeskus SATS nimittäin lähestyi Kampissa shoppaillessani tekemään oikein hyvällä tarjouksella. Minkä lisäksi sain viikon tutustumispassin, jonka käytin jo, ja voi pojat; paikka oli todella tyylikäs, tilat viihtyisämmät ja salilaitteet uudemmat ja hienommat. Pientä ylellisyyttä on sekin, että talo tarjoaa suihkusaippuat, shampoot, hoitoaineet, jopa hiuslakat. Ei paha.

Mutta miten tarina tulee päättymään Elixian kannalta, jos samaa ikäsyrjintälinjaa jatketaan? Tuoreen Helsingin Sanomien artikkelin (23.10.) mukaan joka kolmas suomalainen on yli 65-vuotias vuonna 2035. Jos sukupuolijakauma olisi 50/50, niin se tekisi noin 900 000 naista. Mikä tarkoittaisi, että tällä hetkellä Suomessa olisi 900 000 41-vuotiasta naista. Juuri sen ikäistä, joka on näillä hetkillä aloittamassa säännöllistä liikuntaa (jos ei sitä jo harjoita). Hei Elixia, heistä voisi riittää muutama kymmenen tuhatta teillekin, jos osaisitte pelata korttinne tästä lähin paremmin!

Muuten, tuon alussa mainitun mantran jälkimmäinen osa on allekirjoittaneella myös työn alla. Terveellinen ruokavalio siintää jo ihan tuolla horisontissa. Kun silmiä sopivasti siristää, niin se melkein näkyy. Palaan asiaan tuonnempana, sillä siitä vasta riittääkin kerrottavaa  - positiivista tällä kertaa.

Menna, ystäväsi aalloilla

2 kommenttia:

  1. Sulla on salasanavarmistus päällä.... en tule kommentoimaan kovinkaan usein sillä en saa bingo-elämystä helpolla aikaiseksi... ja kun muutenkin aggressiot on pinnassa...

    Liikuntaa tulin kommentoimaan. Mulla on kaksi koiraa ja olen saanut pääkopalleni aina terapiaa metsässä käyskentelyssä... siksipä näin talven jälkeen metsässä ei pääse liikkumaan lumen takia ja kaikki on vaikeampaa... ja kun on lasten maitoallergia... kalkkia huutaa ja osteoporoosikin narskuttaa luitani kytäten tilaisuutta.

    VastaaPoista
  2. Outsa, en tiedä miten tuo salasana-varmistus poistetaan! Kun en tiedä edes laittaneeni sellaista päälle :/ Jotain yritin asetuksissa säätää, mutta ei siellä salasanasta mitään mainittu. Jos sattusit tämän vielä näkemään niin kerrotko...

    Kalkin tarpeesta: itse ymmärsin tuon osteoporoosivaaran ihan hiljattain vasta. Ostin kalkkitabletteja ja yritän muistaa nappailla niitä päivittäin, maitotuotteita kun en niin suurta määrää pysty päivittäin vetämään että täyttyisi se suositeltu min. 1 g päivässä. (Yksi maitolasillinen tai yksi juustosiivu on 0,25 g)

    VastaaPoista