maanantai 9. syyskuuta 2013

5:2 Broilerin rintafile paistettuna


12, 24 vai 36 tuntia?


Nimimerkki "Hoo" kysyi, osaanko sanoa kuinka monta tuntia paaston pitäisi olla; riittääkö 24 tuntia vai pitäisikö olla 36? Hyvä kysymys. Johon en valitettavasti löytänyt yksiselitteistä vastausta. Vaikka etsin sitä sylttytehtaalta eli Michael Mosleyn kirjasta "The Fast Diet" (löytyy varmaan jo suomennettunakin).

Kirjassa kerrotaan, että Mosley kokeili monia erilaisia vaihtoehtoja lyhytpaastoamiseen, ja päätyi lopulta seuraavaan: aamiaista klo 7.30 ja päivällistä klo 17.30 - toisen kirjoittajan, Mimi Spencerin, mukaan se on "12 tunnin paasto". (En kyllä tajua laskentatapaa.) Spencer jatkaa, että koska 5:2 on vielä niin uusi juttu, niin ei ole olemassa yhtä takuuvarmaa mallia, kuinka sitä pitäisi toteuttaa. Itse hän on jakanut paastopäivän ateriansa kolmeen osaan - aamiainen, välipala, päivällinen - mikä toimii hyvin hänelle. Kirjan mukaan jotkut noudattavat "16 tunnin mallia: aamiainen vasta 11.00 maissa ja päivällinen 19.00 tienoilla". (En tuotakaan tajua, että miten se on laskettu.)

Itse noudatan seuraavaa kaavaa: edellisenä iltana napostelen yleensä jotakin pientä 20.00-21.00 maissa. Paastopäivänä syön aamiaista klo 12.00 ja päivällistä noin 18.00. Seuraavan kerran syön vasta seuraavana päivänä 10.00 maissa. En tosiaan tiedä, että mistä mihin se paastoaika oikein lasketaan, joten en pysty sanomaan paastopäiväni pituutta. Mutta 37 tunnin aikana menee vain 500 kaloria.

"The Fast Diet": Italialainen professori Valter Longo on tutkinut paaston vaikutuksia vuosia, ja kertoo, että hänen omansa sekä monet muut tutkimukset ovat osoittaneet miten jo lyhytaikainen paasto aikaansaa erittäin suuren määrän mitattavissa olevia terveysvaikutuksia (oma käännökseni). - You take a person, you fast them, and after 24 hours everything is revolutionised. Even if you took a cocktail of drugs (=lääkkeitä), very potent drugs, you will never even get close to what fasting does (suora lainaus).

Sitten pääasiaan eli ruokaan ;) 

Mallipäivä 4:n ateriat 496 kcal




Aamiainen 217 kcal

Keitetty kananmuna 60g = 80 kcal
Verigreipin puolikas 150g = 60 kcal
Vesimelonia 100g = 37 kcal
Maito 1 dl (koko päiväksi) = 40 kcal





Kahvia, teetä, vissyä, vihreää teetä, vettä noin 2 litraa päivän aikana...


Päivällinen 279 kcal

Paistettu broilerin rintafile 100g = 110 kcal     
Paistamiseen: Oivariini (40%) 20g = 80 kcal
Paistettua paprikaa 100g = 30 kcal
Keitettyä kukkakaalia 100g = 25 kcal

Mansikkakeitto (s-ton) 2 dl = 4 kcal
Mansikoita 60g = 30 kcal
(tehosekottimeen jäiden kanssa)



12 kommenttia:

  1. Täytyy kyllä nostaa sulle hattua kun tuollaista rääkkiä kestät sillä noilla eväillä meikäläinen sekoaisi lopullisesti. Olette te naiset aika sisukkaita kun sille päälle satutte, se on myönnettävä ja toivottavasti et mene liiallisuuksiin - terveys ennenkaikkea.
    Pusuja kuitenkin! <3

    VastaaPoista
  2. Pusuja takaisin! Eikä kuule tämä käy terveyden päälle ollenkaan, päinvastoin - suurin osa lääkäreistä pitää tätä 5:2 -systeemiä hyvänä ja varsin terveellisenä. Nekin lääkärit, jotka eivät ole vakuuttuneita sen erinomaisuudesta, ovat joutuneet toteamaan että "ei siitä haittakaan ole, kyllähän elimistölle tekee hyvää että se pääsee puhdistumaan välillä". Joten huoli pois, Peppone! :)

    VastaaPoista
  3. Sorry, tyhmä kysymys, mutta käytätkö sä suolaa päivän aikana silloin kun olet dieetillä? Varmaan tossa kanafileessä oli suolaa? Kai sitä suolaakin ihminen jonkin verran tarvitsee.

    Asia tuli mieleeni, kun itse haen linjaani tässä 5:2:ssa. Ongelmana on, että tulen huonovointiseksi niin vähillä ruoilla. Pelottaa myös, meneekö verensokeri liian alhaiseksi yön aikana? Ehkä tää on neuroottista, en tiedä.

    Huomasin sitten, että olen pitänyt diettipäivät täysin suolattomina. Voisiko huono olo johtua siitä? Viimeksi mua auttoi, kun otin 2 ruokalusikallista kauralesettä, joka oli ollut lasissa turpoamassa, joten saattoi se olla enemmän verensokeri-asia. Kauralese vei sitten kalorit yli sen 500:n, mutta ei kai pieni poikkeama haittaa.

    Olen onnistunut vasta yhteen päivään/per viikko dieetissäni, tavoite on se kaksi päivää per viikko. En haluaisi mistään hinnasta luovuttaa kokonaan, koska jo nyt on kevyempi olo, farkut ei purista vyötäröstä, ja kävelylenkit sujuu jotenkin joustavammin. Nestettä on varmaan lähtenyt paljon kropasta just sen suolattomuuden takia. Tänään aion kyllä laittaa pan-suolaa iltakeiton sekaan, jottei tulisi huono olo myöhemmin. Päivät menee hyvin, mutta yöt on hankalampia.

    Säkö olet täysin hyvävointinen vähistä sapuskoista huolimatta? Onko paino tippunut lisää?

    Suurkiitos esimerkkipäivästäsi!

    Sanna

    VastaaPoista
  4. Michael Mosleyn dokumentti tulee uusintana TV:stä tässä kuussa, jos jotakuta kiinnostaa.

    Michaelin & Mimin suomennettu 5:2 dieetti-kirja on kirjakauppojen myydyimpien listan ykkönen, joten aihe näyttää kiinnostavan monia. Samaten Kate Harrisonin 5:2 dieetti-kirjaa on myyty hyvin. Tosin itse kallistun ehdottomasti Michaelin kirjan puolelle. Se on pikkasen kalliimpi, mutta paljon perusteellisempi, paksumpi ja selkeämpi kuin se Harrisonin kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos tiedoista, täytyy yrittää laittaa infoa dokkarin uusinnasta eteenpäin.

      Ja vai että ovat noin suosittuja kirjoja? En tiennytkään että joku muukin on perehtynyt aiheeseen kuin Mosley, hmm... no, ehkä joskus myöhemmin luen tuon Kate Harrisonin kirjankin, tällä erää en tarvitse tietoa vaan taitoa ;)

      Poista
  5. Juu, käytän suolaa ihan normaalisti, ja muitakin mausteita. (Esimerkiksi eilen söin kaupan porkkanapihvejä, joihin laitoin suolaa ja cayenne-pippuria päälle.) Kyllähän ihminen tarvitsee suolaa, etenkin kun paastopäivinä tulee juotua paljon vettä ja suolat huuhtoutuu pois kropasta. Vai sanotaanko jossain että se olisi huono juttu?

    Mä olen kyllä ollut kohtalaisen hyvävointinen, ihme kyllä. Välillä tulee nälkä ja hetken huippaa, mutta se menee heti ohi kun juo lasillisen jotakin. Jos ei vesikään auta, niin sitten vedän oikein voimakkaan makuista hedelmäteetä tai Valion sokeritonta marjakeittoa (luojalle kiitos niistä!) Ja omatekoista vissyä juon paljon, koska siinä olevat kuplat täyttää vatsaa mukavasti. (Onneksi mulla on tuo Sodastream-kone!)

    Sen olen huomannut, että mun pitää ehdottomasti valita sellaisia ruokia, että vatsa tuntuu oikeasti kylläiseltä. Muuten tekee tiukkaa. Parhaita on tietysti vihannekset kun niitä saa vetää tosi paljon kun ovat niin vähäkalorisia, niillä saa lautaset täyteen. Kukkakaalista on tullut mun uusi herkku, se pitää keittää al denteksi että jää kunnolla pureskeltavaa, ei missään tapauksessa pehmeäksi. Kurkkua ja salaattia lukuunottamatta syön muutkin vihannekset lämpiminä (paistettuina, keitettyinä, grillattuna) niin niistä tulee heti ruokaa eikä vain lisuketta. Keitosta mä en tule kylläiseksi, kokeiltu on.

    Haittaako se jos verensokeri menee alhaiseksi yön aikana? Jos siis ei ole diabetesta tai muitakaan sairauksia? Voihan se olla, että mulla menee, mutta en ole huomannu sitä mitenkään. Ja aamullahan saa jo sitten syödä, josko se ajatus rauhoittaisi?

    Voi kun sä löytäisit sen sun oman tavan millä 5:2 sujuisi ilman suurempia tuskia, kun kerran nyt jo on olo keventynyt, ja justhan sä vasta aloitit! On varmaan ihanaa kun farkut ei enää purista, ai että. Mulla on painoa lähtenyt ehkä vaan puolisen kiloa lisää, mutta ei haittaa, olo on koko ajan kuin olisi lähtenyt ainakin 10 kiloa.

    Sä olet Sanna ihana kun aina niin kovasti kiittelet esimerkkiruuista, mutta ei oikeesti tarvitse, kyllä mä laittaisin niitä muutenkin ;)

    Ja tosiaan tsemppiä tyttö hyvä, jos mä pystyn tähän niin kyllä säkin pystyt!





    VastaaPoista
  6. Blogisi on muuttunut nyt tosi kauniiksi ja värikkääksi, kun on tämä 52 ny tapetilla :). Kuvat inspiroi kyllä terveellisempään elämään muitakin ja hyvä niin!
    -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos! Oli ajatuskin, että jos laitan kuvia, niin immeiset näkee ettei 5:2 ole mitään diettipussikeitolla kituuttamista - ja saa niistä normaalilla tavalla syövätkin tosiaan innostua ;)

      Poista
  7. Hei vaan :)
    Itse olen ollut pätkäpaastolla kaksi kuukautta, ja todennut minulle sopivaksi.
    Nyt tänne sivulle tupsahdin kun etsin verigreipin kaloreita.
    Täällä löytyykin minulle mielenkiintoinen aihe.
    Jään tänne kuulostelemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No heippa, Seija! Kiva, jos löydät täältä jotain hyötyä, yritän tosiaan aina laittaa kalorimäärät näkyviin ruoka-aineisiin. Ja mahtavaa kuulla, että meitä tosiaan on, joile tämä sopii :)

      Poista
    2. Kävin kurkkaamassa sivuasi, ja voi herrantähden miten ihania kuvia olet ottanut, olet tosi taitava!

      Poista