maanantai 16. syyskuuta 2013

5:2 Kaupan porkkanapihvejä & paistetut kasvikset



Mitä väliä mitä syö? No, uuniperuna = lusikallinen sokeria


Tärkeintä on tietysti pysyä 500 kalorissa, mutta on kaksi syytä, miksi kannattaa kuitenkin vähän suunnitella mitä syö. Toinen on GI ja toinen GL, ja molemmat kuulostavat karppaustieteeltä. Mutta yksinkertaistettuna ne kertovat, miten ruoka-aine vaikuttaa verensokeriin. GL-arvo kertoo, kuinka paljon ruoka vaikuttaa verensokeriin, ja GI taas sen, että kuinka nopeasti se vaikuttaa verensokeriin. Jälkimmäinen on kiinnostavmpi 5:2 kannalta, sillä se vaikuttaa hetkessä olotilaan ja fiilikseen. Nimittäin se mikä menee nopeasti ylös, tulee nopeasti alas - ja kaikkihan me tiedetään, että kun verensokeri tipahtaa, niin tulee nuhjuinen ja väsynyt olo. Se taas puolestaan saa paastopäivän tuntumaan kidutukselta, ihan turhaan!

Mistä sitten tietää, miten vältellä sokeripiikkejä? Itse kun en todellakaan ole mikään ruokahifistelijä, olen mennyt ihan maalaisjärjellä: vähärasvaista lihaa (broileri, naudan paistijauheliha) joskus kalaa, ja paljon vihanneksia (erityisesti vihreitä ja kaaleja) ja hedelmiä (sikasokerisia vältellen) ja marjoja. Proteiini ja vähähiilihydraattiset sapuskat = bueno.

Kirjoista ja kansista löytyy tietysti yksityiskohtaista tietoa GL ja GI -indekseistä, ja tästä linkistä löytyvät määrät. Asteikko on 0-100, ja nyrkkisääntö: GI ei saa mennä yli 50 eikä GL yli 20.

GL ja GI -taulukko (KuntoPlus):
http://kuntoplus.fi/files/bonnier-ifo/attachments/Luettelo_GI-_ja_GL-arvoista.pdf

Pari esimerkkiä vielä huvin päiten:
corn flakes -murot GI: 80 ja GL: 20 VS puuro GI: 50 ja GL:10,
maito GI: 27 ja GL:3 VS soijamaito GI: 44 ja GL:8.
Ja ylläripylläri: jätski GI: 37 ja GL: 4!


Mallipäivä 5:n ateriat 500 kaloria

Aamiainen 166 kcal


XXL-riisikakku 50 kcal
salaattia 10g 1 kcal
kurkkua 50g 5 kcal
paprikaa 50g 10 kcal

+ 1/2 verigreippiä 60 kcal

ja päivät maidot 1 dl 40 kcal


Pitkin päivää vissyä, montaa erilaista teetä, kahvia...

Päivällinen 334 kcal

2 kpl (kaupan) porkkanapihviä 120 g 200 kcal
paistamiseen 40%-Oivariinia (1 tl) 5g 20 kcal
paistettu tomaatti 130g 33kcal
paistettuja vihreitä papuja 50g 17 kcal
paistettua paprikaa 50g 15 kcal








jälkkäriksi 2 nektariinia 100g 45 kcal


8 kommenttia:

  1. Suurinpiirtein noilla opeilla minä olen keväästä 8 kiloa pudottanut (postauskin on tehty), mutta yhtään en ole kaloreita laskenut.
    Tsempit täältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, oletko säkin siis noudattanut 5:2:sta? Vai tarkotatko, että olet syönyt joka päivä terveellisesti? Jälkimmäinenhän se olis ehdottomasti paras systeemi, mutta tää 5:2 sopii minunlaislle, jotka ei kertakaikkiaan jaksa syödä fiksusti 7 päivänä viikossa :) Kun syö kaksi päivää kurinalaisesti niin saa viitenä päivänä porskuttaa - ainoa malli, josta meikäläinen tykkää!

      Kukin taaplaa siis tyylillään, mutta vau, olipa sun tyyli mikä tahansa niin 8 kiloa! Vau, onnittelut, hyvä sinä!

      Poista
    2. Olen syönyt terveellisemmin - en ole tuota 5:2-systeemiä noudattanut - minulla on tarkoitus muuttaa näitä elintapojani pysyvästi ja sellaisilla pienemmillä hienosäädöillä se minultakin on onnistunut;)

      Poista
  2. Iso peukku (vaikka en tuosta laihduttamisesta niin tiedäkään).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ladylle vai mulle? Varmaan meille molemmille. Molempien puolesta sanon että thanks, dude :)

      Poista
  3. Olenko väärässä, mutta eikö just riisikakut vie verensokrun ylös nopsaan?

    Talvella oli himo riisikakkuihin. Ajattelin, että ovat kevyitä, ja kaloreita ei niissä hirveästi olekaan. Sokeriarvot mitattiin, ja sokru oli taas noussut ja reilusti, tosin kolesteroli laskenut. Vaikuttiko riisikakut, kuka näistä tietää. (Vedin niitä sikana, kun taas sinä kohtuudella.)

    Valion mustikkakiisselit yms. kevytversiona ovat toooosi vähäkalorisia, mutta niissäkin arveluttaa hieman se vaikutus verensokeriin. Olenko väärässä, kun olen kuullut, että makeutusaineilla sokerin korvaavat tuotteet nostavat samalla tavoin sokeriarvoja nopsasti ylös kuin tavallinen sokeri?


    Pitäs ihan kunnolla jaksaa perehtyä noihin sokruvaikutuksiin. Terveyden takia. Vai meneekö tää ihan saivarteluksi. En tiiä.

    VastaaPoista
  4. No olet varmaan oikeassa :D Mä en itse ole juuri lainkaan perehtynyt noihin asioihin joista kerroin, ajattelin vain jakaa infoa, heh. Ja koska en ole jaksanut ottaa selvää, olen pysynyt noissa jotka mainitsinkin. Tuo riisikakku on poikkeus, vain tuon yhden olen syönyt, enkä nyt sitten syökään enempää ;)

    Mutta voi hitto jos nuo keitot nostavat sokeriarvoja? Ne kun on niiin ihania! Saamari, täytyypä alkaa selvittää asiaa. Siis periaatteesa en koskaan haluaisi syödä mitään missä on makeutusaineita (paitsi steviaa), mutta nyt kun on tarkoitus saada kiloja pois, annan mennä vaan. Palaan sitten ruotuun, kun tuo autonrengas keskivartalolta on (ainakin melkein) tyhjentynyt.

    Kiitos tosi paljon kommentista, tästä oli paljon apua. Selvittelen noita juttuja jahka kerkiän, ja kerron seuraavassa postauksessa jos jotain muutakin ihmeellistä ilmeni.

    VastaaPoista